Урок для сучасників: у Києві презентували книгу про репресованих міністрів УНР та Української Держави

Бути українським міністром сто років тому – це не лише відповідальність, але і смертельна небезпека. Бо для російського більшовизму уже саме визначення «українець» було синонімом слова «ворог». Як і поняття «українська революція» та «українська держава». У цьому переконують долі двадцяти трьох міністрів Української Народної Республіки та Української Держави, які увійшли до збірки документів «Горе переможеним. Репресовані міністри Української революції», презентація якої відбулася в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану.

Книга розповідає про три хвилі репресій, які пережили українські державні діячі від 1919-1920 років до Великого терору, а також «зачистки» загонами СМЕРШУ Центрально-Східної Європи у 1945 – 1948 роках. Серед біографій репресованих міністрів є як добре відомі усім постаті Сергія Єфремова, Антіна Крушельницького, Павла Христюка, так і ті, які не так давно виринули з полону забуття, як міністр праці УНР Йосип Безпалько, міністр продовольчих справ УНР Дмитро Коліух чи міністр у єврейських справах УНР Пінхас Красний.  

«Який головний урок Української революції 1917–20 років? Він, напевно відображений у назві цієї книги: «горе переможеним». Це був досвід. Надзвичайно болючий досвід. Але водночас це надзвичайно цінний досвід, який дає зрозуміти, що ми втратили, і застерігає від повторення історичних помилок. Це урок, який показує, що може стати з політиками, з народом,  якщо не знайти в собі достатньо сили, щоб захистити свою незалежність. І сьогодні, коли перед нами стоїть стільки викликів, варто прочитати про долю людей, які не зуміли порозумітися і, як наслідок, в кращому випадку дописували свої мемуари на еміграції, а в гіршому – опинилися на Соловках і на сторінках цієї книги», - зазначив на презентації Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

У книзі вміщені унікальні документи, які стали доступними громадськості завдяки відкритості архівів СБУ, а також розшифровки протоколів допитів, заяв обвинувачених, листів, фото, які дають відчути весь трагізм тієї епохи. А для тих, хто цікавиться історією глибше, є можливість детально дослідити матеріали справи: наприкінці кожної біографії розміщено QR-код, який дає доступ до Електронного архіву Центру досліджень визвольного руху.

Робота над книгою тривала більше року. До її створення долучилися Галузевий державний архів Служби безпеки України, Центральний державний архів вищих органів влади і управління України, Інститут історії України НАНУ, Центр досліджень визвольного руху, Український інститут національної пам’яті та Центральний державний архів громадських об’єднань України.

У презентації також взяли участь люди, безпосередньо причетні до створення книги: директор Галузевого державного архіву СБУ Андрій Когут, історик Віталій Скальський, заступник директора  Інституту історії України НАНУ Геннадій Боряк, а також співробітники Галузевого державного архіву СБУ Анатолій Хромов та В’ячеслав Василенко.

Усі учасники презентації отримали в подарунок примірник книги. Також її можна в електронному варіанті подивитися на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Матеріали по темі