В Гурбах відзначать 75-річчя найбільшого бою УПА

В Гурбах відзначать 75-річчя найбільшого бою УПА

21 квітня минає 75 років з початку «Кременецької операції», яка ознаменувалася найбільшим боєм УПА проти сил НКВД, що розгорнувся 24-25 квітня 1944 року в урочищі Гурби. З цієї нагоди на Рівненщині запланована низка урочистих заходів.

20 квітня Спілка офіцерів України в урочищі Гурби проведе урочистий мітинг, у якому візьмуть участь син шефа військового штабу УПА-Південь Василя Процюка («Кропиви») підполковник Микола Процюк та син останнього Головного Командира УПА генерал-хорунжого УПА, керівника з’єднань УПА-Південь Василя Кука («Лемеша»), кандидат фізико-математичних наук Юрій Кук, багатолітній дослідник бою під Гурбами історик Ігор Марчук, ветерани нинішньої російсько-української війни, курсанти військових інститутів, громадськість.  

30 квітня Рівненська ОДА проводить фестиваль національної звитяги «Гурби-фест» за участю народних аматорських колективів Рівненщини, військового оркестру ОК «Захід» та рок-гурту «Тінь сонця». Також у програмі урочистостей – божественна літургія та панахида за героями Гурбенської битви, покладання квітів до пантеону героїв Гурбенської битви.

А 1-4 травня в урочищі Гурби пройде традиційна спортивно-патріотична теренова гра «Гурби-Антонівці». Це – найбільша в Україні теренова гра, спрямована на вшанування героїв боротьби Українського народу за незалежність і територіальну цілісність України.  Цього року гра пройде уже вшістнадцяте. Організатори заходу: Молодіжний Націоналістичний Конгрес за підтримки Міністерства Молоді та Спорту.

Довідково: 21 квітня 1944 року на Волині розпочалася операція НКВД проти південної групи УПА-Північ «Богун» під командуванням Петра Олійника – «Енея» та з’єднання «Холодний Яр» УПА-Південь. Метою операції була помста за замах на життя командувача 1-м Українським фронтом Миколи Ватутіна та остаточне придушення визвольного руху.

24-25 квітня в урочищі Гурби розгорілася одна найбільших битв в історії УПА. Проти повстанців, загальна кількість яких складала 3,5 тисячі «обстріляних» упівців та 1,5 тисяч місцевих мешканців, що приєдналися до них, було кинуто більше 30 тисяч енкаведистів та червоноармійців, яким вдалося оточити сили повстанців. Після дводенного запеклого бою загонам УПА з мінімальними втратами вдалося вирватися з оточення і відступити в Карпати.

Надалі керівництво УПА прийняло рішення змінити тактику і діяти малими групами. Після операції енкаведисти спалили села Гурби та Антонівці, закатували і розстріляли більше сотні полонених та простих селян, запідозрених у допомозі УПА.

Боротьба УПА за свободу точилася ще понад десятиліття.

Матеріали по темі