В Інституті відбулася зустріч із Всеукраїнською Радою Релігійних Об'єднань

В Інституті відбулася зустріч із Всеукраїнською Радою Релігійних Об'єднань

В Українському інституті національної пам'яті відбулася зустріч з представниками “Всеукраїнської Ради релігійних об'єднань” (ВРРО). Представники Ради запропонували започаткувати на рівні держави співпрацю та взаємодію у справах, спрямованих на міжетнічний, міжконфесійний та міжрелігійний мир та злагоду в українському суспільстві.


Як зазначив під час зустрічі муфтій Духовного управління мусульман України “УММА” шейх Саід Ісмагілов, в Україні важливо вести дискусії не тільки про жертв політичний репресій, а жертв релігійних репресій.  Він висловив думку, що варто було б на офіційному рівні започаткувати день вшанування жертв релігійних репресій як шану людям, котрі постраждали за свої світоглядні переконання.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович нагадав, що в Україні вступив в силу  Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» який дозволяє реабілітувати значну кількість осіб, репресованих комуністичним тоталітарним режимом, серед яких є як лідери релігійних організацій, так і релігійні громади. Ухвалення цього Закону є важливим кроком уперед у подоланні тоталітарного минулого та логічним кроком продовження декомунізації.

Наприкінці зустрічі представники Інституту та Ради домовилися про спільні проекти, спрямовані на об'єднання релігійних організації та реалізацію практики діалогу між суспільством, державними інституціями та релігійними організаціями.

Довідково. Всеукраїнська Рада релігійних об´єднань - представницький міжконфесійний консультативно-дорадчий орган, який діє на громадських засадах та утворений з метою об'єднання зусиль релігійних організацій у процесах національно-духовного відродження України; ведення і координації міжконфесійного діалогу як в Україні, так і поза її межами; участі у розробці проектів законодавчих та інших нормативних актів із питань державо-церковних відносин і толерантизації міжконфесійного життя; здійснення колективних заходів добродійного характеру та ін. Рада незалежна від будь-яких політичних партій, рухів, міжконфесійних утворень, інших громадських формувань та їхніх керівних центральних органів і не втручається у внутрішні справи релігійних та громадських організацій.