«Вертаємо своє» – як Україна вшанує 5 річницю звільнення міст сходу? Прес-конференція

Український інститут національної пам’яті презентує програму заходів та соціальну інформаційну кампанію до 5-річчя звільнення міст сходу України. Запрошені учасники також розкажуть про те, чому важливо пам'ятати про війну та наслідки окупації.

1 липня, 12:00

УНІА «УКРІНФОРМ», зала 1

(Київ, вул. Богдана Хмельницького 8/16)

У прес-конференції візьмуть участь:

  • Володимир В'ятрович – Голова Українського інституту національної пам’яті;

  • Олександр Терещенко – ветеран російсько-української війни, кавалер Ордену «За мужність» ІІІ ступеню, заступник Міністра у справах ветеранів України;

  • Людмила Рибченко – заступник генерального директора Національного музею історії України у Другій світовій війні;

  • Олександр Харченко – генеральний директор УКРІНФОРМу.

«Вертаємо своє!» – це гасло цьогорічної інформаційної кампанії. Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович коментує«Вертаємо своє» – це про повернення територій, людей і свободи на наші землі силами наших воїнів, добровольців, волонтерів, кожного, хто щодня допомагав армії і в тилу працював для перемоги. Ми згадуємо ці недавні події, щоб вшанувати вибір відданих Україні чоловіків і жінок. Бо тільки там, де пам’ятають загиблих, будуть ті, хто захищає живих».

З 1 липня у Києві, Донецькій та Луганській областях стартує інформаційна кампанія, яка нагадає, як 5 років тому наші воїни звільняли українські міста від окупації.

Зокрема у Києві, відразу після прес-конференції, 1 липня, о 13:00 усіх охочих запрошують узяти участь у відкритті фотовиставки «Вертаємо своє» до 5-річчя звільнення міст сходу України у вікнах УКРІНФОРМу. Серед запрошених спікерів ветерани російсько-української війни, історики, журналісти, представники влади.

3 липня о 12.00 у Національному музеї історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) відбудеться презентація виставки артефактів «Вертаємо своє. До 5-ої річниці звільнення міст сходу України». 

3 липня пройде спеціальний показ фільму «Маріуполь. Український форпост» – про події лютого-червня 2014 року та звільнення Маріуполя від російських окупантів 13 червня 2014 року. Продюсер – Дмитро Ткаченко, режисер – Тарас Підгірняк. 

Початок о 19.00. Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану (Майдан Незалежності, 2, Київ). Серед запрошених учасників: автори стрічки.

На Донеччині 4 липня – відкриття виставки «Донбас: переPROчитання образу» та мітинг до 5-ї річниці звільнення міст Донбасу. Місце проведення заходів: гора Карачун (Донецька область).

У Слов’янську (Донецька область) 4 липня відбудеться презентація книги свідчень жертв та свідків російської окупації у Криму «Люди «сірої» зони» та книги спогадів жінок-воячок, які брали участь у російсько-українській війні у складі ЗСУ та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр «Дівчата зрізають коси», а також пройде кілька лекцій для військових. Місце проведення заходів: Центральна бібліотека імені М.Петренка міста Слов'янська, площа Соборна, 2А.

5 липня – відкриття меморіальної дошки загиблим у російсько-українській війні. Захід пройде на головній площі у Слов’янську.

Цього ж дня у Дружківці (Донеччина) – відкриття музею-меморіалу «Спротив Українського Донбасу окупаційним режимам», у будівлі-в’язниці, де свого часу сиділи політв’язні Олекса Тихий і Микола Руденко, а в 2014 році була катівня ДНР-НКВД. 

На Луганщині у Сєвєродонецьку до  5-ї річниці звільнення міст Донбасу 22 липня відбудеться масштабний фестиваль «Історія.UA». 

Довідка

5 років тому, в лютому 2014 року, розпочалася російсько-українська війна

Російська Федерація, порушуючи норми та принципи міжнародного права, двосторонні та багатосторонні угоди, анексувала Автономну Республіку Крим і місто Севастополь, окупувала окремі райони Донецької та Луганської областей. 

У відповідь на це, 14 квітня Секретар РНБО і виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов підписав указ про введення в дію рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України». Вже вранці наступного дня на півночі Донецької області розпочались бойові дії.

Перші зіткнення сил АТО і проросійських бойовиків сталися 2 травня, а починаючи з 22 травня між силами АТО і незаконними збройними формуваннями тривали вже регулярні бої. 26 травня відбулась перша масштабна успішна операція сил АТО – за допомогою авіації та десанту – бій за Донецький аеропорт.

АКРЕДИТАЦІЯ ЗМІ – anna@ukrinform.com. 

Додаткова інформація за номером телефону - 0971770939 (Аліна Карбан).

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.