Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової

У 2016 році Український інститут національної пам'яті акцентував увагу на людських долях у роки ІІ світової війни. До 8-9 травня стартував проект Українського інституту національної пам'яті "Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової".
"Роль жінки під час війни тривалий час, особливо в радянських реаліях, лишалася на узбіччі офіційних репрезентацій подій та комеморативних практик. Коли ж подібні сюжети й виринали, то звучали в унісон із загальнодержавним каноном подання історії "Великої Вітчизняної війни" і лише як доповнення до "героїчного пориву радянського народу" в боротьбі з ворогом.

Ми ще можемо дізнатися про жінку у військовій формі на передовій, про санітарку, що виносила поранених під зливою куль. А от про жінку, яка жила під нацистською окупацією і не чинила збройного опору, не була підпільницею, а просто чекала своїх синів або рятувала чужих дітей, вижила або загинула під час Голокосту, та про багатьох інших, навіть не згадувалося. Дозволялося лише про героїзм і жертовність".

Український інститут національної пам'яті створив серію плакатів, які розповідають про 12 жіночих доль.

Завантажити матеріали можна за посиланням.