Як в Україні зберігають пам’ять про Голокост: проєкти, про які варто знати

Як в Україні зберігають пам’ять про Голокост: проєкти, про які варто знати

У межах заходів до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту йшлося, зокрема, про різнопланові комеморативні проєкти, покликані зберегти і передати пам’ять про єврейських та ромських жертв нацистської політики винищення. Ділимося інформацією про кілька таких проєктів та подій.

Міжнародний проєкт «Захистимо пам’ять»

Проєкт спрямований на облаштування забутих масових поховань убитих під час Голокосту євреїв та ромів, щоб перетворити їх у місця пам’яті та інформації.

За час німецької окупації у 1941–1944 роках на території сучасної України внаслідок масових розстрілів було вбито понад мільйон єврейських дітей, жінок і чоловіків. Відтак, тут розташовані близько двох тисяч масових поховань. В окупований німцями частині України загинуло близько 12 тисяч ромів. Наразі документально зафіксовано 139 місць злочину проти ромського населення.

Євреїв та ромів вбивали й ховали у ярах та лісах, серед полів, у колишніх протитанкових ровах і піщаних кар’єрах. Сотні таких масових поховань до сьогодні не позначено, не захищено й занедбано.

Мета Міжнародного проєкту «Захистимо пам’ять» – належне поводження з масовими похованнями часів Голокосту. В Україні проєкт реалізовувався завдяки фінансуванню Міністерства закордонних справ Німеччини під патронатом Фонду Меморіал убитим євреям Європи у співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту.

У межах пілотного етапу проєкту в Україні, який тривав до 2015 року, 5 поховань на території Волинської, Рівненської та Львівської областей були облаштовані як гідні місця пам’яті.

З 2016 року у межах проєкту було облаштовано 15 місць пам’яті в основному на Житомирщині та Вінниччині. Три з них присвячені вбитим ромам.

Фрагмент карти України, на якому позначені місця проєкту "Захистимо пам'ять". Три розташовані у Волинській області (Ратне/Прохід, Ковель/Бахів та Кисилин), одне – у Львівській області (Рава-Руська), одне на Рівненщині (Острожець). Сім місць у Житомирській області (Дівошин, Калинівка, Бараші, Колодянка, Любар, Бердичів/Хажин, Іванопіль). А також п'ять на Вінниччині (Самгородок, Плисків, Вахнівка, Липовець, Чуків).

Проєкт супроводжується історичним дослідженням, результати якого використовують у роботі зі школами регіонів, де розташовані місця пам’яті. Таким чином увага приділяється не лише самим місцям, а й історіям жертв. Освітня складова покликана спонукати вчителів, студентів та учнів до самостійного пізнання місцевої історії та мотивувати їх опікуватися облаштованими пам’ятними місцями.

Інформація про проєкт і дані взяті з брошури «Захистимо пам’ять. Захист та меморіалізація масових поховань часів Голокосту в Україні».

Графічний роман «Піжмурки зі смертю. Дитячі розповіді про недитячу історію»

Книга розповідає дітям історію Голокосту у Чернівцях.

Видання підготував Чернівецький музей історії та культури євреїв Буковини у межах спільного українсько-німецького проєкту «Вчимося пам’ятати». Графічний роман вийшов у видавництві «Дух і літера» у 2021 році.

До Другої світової війни Чернівці було багатонаціональним містом, а євреї становили найчисельнішу етнічну групу. У графічному романі про єврейську громаду міста на момент до початку війни, а також про переслідування євреїв німецькими військовими та румунською окупаційною владою, їхні ув’язнення в гетто, депортації, вбивства та спроби врятуватися розповідають двоє сучасних підлітків Еріка й Олексій під час свого знайомства з Музеєм історії та культури євреїв Буковини. Ця розповідь знайомить читача з життєвими історіями чотирьох свідків Голокосту Йосипа Ельгісера, Йосипа Бурсука, Герберта Рубінштайна та Мімі Тейлор (у дівоцтві Райфер), на дитинство яких випали випробування війни, окупації та репресій.

У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту в Україні вп’ятнадцяте відбувся щорічний круглий стіл «Українське суспільство і пам’ять про Голокост: наукові та освітні аспекти». Обговорення проводить Український центр вивчення історії Голокосту у співпраці з Ґете-Інститутом в Україні. Цього року у фокусі події була саме культура пам’яті про Голокост. Розмову можна прослухати у записі:



 

Також, як повідомляв УІНП, Держава Ізраїль нагородила ще сімох українських громадян званням Праведника народів світу. Цю нагороду вручають людям, які рятували євреїв у роки Другої світової війни. Церемонія нагородження відбулася у Національному музеї історії України у Другій світовій війні. Документи про присвоєння звання Праведників народів світу та медалі родинам вручив особисто Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський.

Нагадаємо, що історії українців-рятівників збирають та оприлюднюють в межах окремого проєкту «Українці-рятівники. Марафон історій».


Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту відзначається щорічно 27 січня. Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали неповноцінними. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України. Дату 27 січня обрали не випадково. Саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.