На круглому столі обговорили концепцію відвідування місць пам’яті російсько-української війни

На круглому столі обговорили концепцію відвідування місць пам’яті російсько-української війни

Концепцію відвідувань місць пам’яті російсько-української війни, вшанування місць бойових дій обговорили 14 вересня фахівці різних галузей на круглому столі в «Укрінформі». Порушили питання про правильні акценти меморіалізації, створення маршрутів пам’яті, формування суспільної практики обговорення минулого.

У заході, зокрема, взяли участь:

  • Мар’яна Олеськів, голова Державного агентства розвитку туризму;
  • Олександра Азархіна, заступниця міністра інфраструктури України;
  • Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики України;
  • Володимир Тиліщак, заступник голови Українського інституту національної пам'яті,
  • Олег Торкунов, заступник голови Київської обласної військової адміністрації;
  • Анатолій Федорук, міський голова Бучі.

Володимир Тиліщак підкреслив, що українці мають поетапно осмислювати наслідки російсько-української війни:

«Ми повинні формувати нові практики, нові підходи до меморіалізації цих подій. Адже існує певна небезпека потрапляння у шаблони і стереотипи радянських часів, які засіли десь всередині нас і можуть так чи інакше проявлятися. Тому першим має бути осмислення, яке базується на надійному документуванні. Перше – це документування для того, щоб надати правову оцінку і засудити винуватців та виконавців злочинів. Друге – збереження пам’яті про ці події. Це і документи, й усні свідчення».

Окрім того, Володимир Тиліщак наголосив, що при формуванні маршрутів пам’яті необхідно включати не лише місця злочинів російських окупантів, а й місяця, пов’язані з героїчним спротивом українців.

Концепція меморіалізації має показати звірства росіян і підкреслити роль наших військових і цивільних, які цю навалу зупинили, вважає голова Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів:

«Для нас важливо напрацювати культуру, правила і сенси відвідування місць пам’яті. Це має важливе етичне, культурне, історичне значення для самих українців і для майбутніх поколінь. Вони мають зростати з усвідомленням того, що пережили їхні батьки. Обговорення концепції передбачає широке коло учасників, це має бути спільна робота державних діячів, істориків, культурологів, військових експертів, дизайнерів, архітекторів, туристичної спільноти».

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва зазначила, що важливо не нав’язувати суспільству наративи, а створити природний процес меморіалізації через діалог та участь фахівців:

«На рівні невеликих громад це можуть бути локальні, вкорінені в місцеву ситуацію місця пам’яті. Питання меморіалізації має бути делікатним, бо майже в кожному місті, через яке пройшли російські війська, таке місце буде. У громадах визначать, чи це підвал школи, чи пам’ятник на площі, чи розстріляний пам’ятник учасникам АТО, чи зруйнована будівля. У кожному випадку будуть свої варіанти, і наше завдання допомогти учасникам цього процесу знайти їх».

Обговорення повністю можна послухати в записі.

Фото: Державне агентство розвитку туризму України