1892 – народився Дмитро Андрієвський, діяч УНР, один із теоретиків українського націоналізму

1892, 27 вересня – у Бодакві  на Полтавщині народився Дмитро Андрієвський, член українських урядів доби Української революції 1917-1921 років, один із теоретиків українського націоналізму, публіцист, діяч ОУН, якому Євген Коновалець пропонував стати Провідником.

«Я дальше обстоюю, що Ви, пане інженер, повинні бути тим, який з конгресу українських націоналістів повинен вийти провідником націоналістів, – 21 листопада 1927 року у листі до Андрієвського  писав Коновалець. – Час знов до конгресу повинні Ви, при нашій розуміється допомозі, вжити на це, щоби до майбутньої Вашої ролі як слід підготовитися».

Біограф нашого героя – дослідник Віктор Ревегук, віднайшов у архівах відповідь Андрієвського на цю пропозицію:«…тим, що Ви зараз на чолі нашої справи, я тішуся...  тверджу, що саме Ви один нині можете пустити машину в рух». Пояснював відмову тим, що хоче займатися суто ідеологічною роботою, публіцистикою та громадською діяльністю.

Світогляд та переконання Дмитра Андрієвського формувалися в контексті ідей українських самостійників. Під час навчання у гімназії в Лубнах, він познайомився з членами місцевого осередку Революційної Української партії. Тут він усвідомив суголосність своїх поглядів на майбутнє України з  програмним документом партії. Це був Маніфест «Самостійна Україна» Миколи Міхновського.

Відтепер Андрієвський перебував і формував  навколо себе українозорієнтоване середовище. Чи то навчаючись у  Харківському університеті, чи в Інституті  цивільних  інженерів у Санкт-Петербурзі. В цьому російському місті він увійшов до  української студентської громади. Щоб отримувати новини про політичне, наукове та громадське життя в Україні, передплачував львівський «Літературно – науковий вісник» та журнал «Украинская жизнь», який видавав Симон Петлюра. 

У 1917 році повернувся до України. Працював в урядах УНР доби Української Центральної Ради,  Української Держави та УНР доби Директорії.

Восени 1918 року перебував  з  дипломатичною місією Української Держави у Швейцарії. Роботу  поєднував з навчанням на інженерному факультеті державного Університету бельгійського міста Гент. Через два роки отримав диплом інженера – архітектора. За фахом працював спочатку у Франції, згодом – у Бельгії. Друкував статті у журналах «Тризуб» та «Національна думка».  У них наголошував, що розбудова нації має початися з подолання у власних душах рабської психології і передбачає цілісність і монолітність української спільноти. 

На першій Конференції українських патріотів-націоналістів (3-7 листопада 1927 р.) у Берліні Андрієвського обрали Головою президії конференції. Також членом новоствореного проводу націоналістів як ідеологічного референта. Входив до оргкомітету з підготовки Першого Конгресу Організації Українських Націоналістів (ОУН), який відбувся в січні 1929 року у Відні.

 

Перший Конґрес Українських Націоналістів у Відні, 1929 рік. Дмитро Андрієвський сидить у першому ряду (зліва направо) другий. Фото: uk.wikipedia.org

У 1934 році звернувся з протестом до Ліги Націй. Він переконував, що СРСР, керівництво якого організувало в Україні голодомор, та не визнає прав особистості, не місце серед Ліги.

З початком Другої світової війни, за завданням проводу ОУН виїхав на українські землі. Дістався Львова, де його затримала німецька поліція. Згодом Андрієвського відправили до концтабору Брец.

Після закінчення Другої світової  повернувся до Бельгії. Тут організував Український допомоговий комітет. Це була громадська організація, яка опікувалася переміщеними особами.  Протягом  1949 – 1952 років  відвідав українські громади в Канаді та США,  представляв ОУН у виконавчому органі створеної 1948 року Української Національної ради та Державного центру УНР.

Андрієвський  передбачив розпад і загибель Радянського Союзу. «Майбутнє совєтської імперії, – пророкував він у 1958 році, – є виписане в самій її природі, в її внутрішнім змісті, в її побудові. Від початку свого існування вона є повна суперечностей, які її роздирають і від яких вона колись згине, розложиться, розпадеться».

Вийшовши на пенсію,  переїхав до Мюнхена. Останні роки мешкав у Будинку для престарілих осіб у Дорнштадті. Тут і помер 30 серпня 1976 року.  22 січня 2010-го  прах  Дмитра Андрієвського привезли в Україну. Перепоховання відбулося на Личаківському цвинтарі у Львові.

 

Підготував Олег Пустовгар