82% українців вважають, що Путін це сучасний Гітлер, – соцопитування

82% українців вважають, що Путін це сучасний Гітлер, – соцопитування

Результати соціологічного опитування презентували 8 травня 2023 року соціологічна служба Центру Разумкова спільно з Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва на пресконференції «Символи, події та особистості, які формують національну пам’ять про війну з Росією».

«В українців високий бойовий дух – близько 92% вірять у перемогу. При цьому не спостерігається особливих відмінностей по регіонах», – повідомив аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» Тарас Тарасюк.

Серед подій сучасної російсько-української війни, які найбільше вразили, понад третина українців назвала оборону Києва та Київщини, швидку окупацію Півдня країни.

За даними опитування, 24% українців назвали загибель людей найбільш травматичною подією під час війни. Ще близько 22% асоціюють розпач та горе з бомбардуваннями й ракетними обстрілами, а 16% згадують розправи та масові вбивства населення на окупованих територіях України.

З гордістю та перемогою в українців асоціюються звільнення Херсона (15%), захист Харкова (11%), звільнення Київщини (10%). У 16% позитивні емоції виникають загалом від новин про звільнення окупованих територій.

Соціологічне опитування показало, що громадяни довіряють Збройним силам та волонтерам. Зокрема, 78% поділяють думку, що найбільшу роль у відбитті російського наступу відіграли Сили оборони України. Також поширеним є твердження, що головний внесок у перші місяці війни зробив увесь український народ та волонтери.

«Ця війна та перемога в ній буде стрижнем національної памʼяті. Важливо уникнути повторення радянських підходів до її меморіалізації – це для нас значимий виклик сьогодні», – зауважив під час пресконференції заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Опитування проводилося у березні 2023 року методом особистого інтерв'ю (face-to-face) в усіх регіонах України, за винятком тимчасово окупованих і тих територій, де ведуться бойові дії. Було опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Ознайомитися з результатами опитування повністю можна на сайті Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. 

Запис трансляції

Фото: Укрінформ