Ангели пам’яті: по всьому світу пройшли акції з вшанування Героїв Небесної Сотні

Ангели пам’яті: по всьому світу пройшли акції з вшанування Героїв Небесної Сотні

19 лютого українці в усьому світі долучилися до тихої акції вшанування Героїв Небесної Сотні «Ангели пам’яті». Напередодні кожен охочий зміг вирізати з паперу фігурки ангелів, щоб повісити їх на деревах чи кущах у рідному місті. У Києві традиційним місцем пам’яті сьомий рік поспіль стала Алея Героїв небесної Сотні, де зібралося біля сотні небайдужих.

Ідея проведення саме такої акції належить відомій співачці і волонтерці, президенту мистецької агенції «Територія А» Анжеліці Рудницькій.

Анжеліка Рудницька

«Нам потрібно зберегти не лише наші особисті спогади про ті події, але й історичну пам’ять всієї країни. Це дуже важливо. Саме тому ми сім років тому започаткували цю акцію «Ангели пам’яті». Ми називаємо її «Тиха акція вшанування Героїв Небесної Сотні», і вона справді тиха і світла – як молитва. Тут немає сцени, музики, гучних промов. Вона не залежить від вашого віку чи фінансового стану – вирізати з паперу фігурку ангела і повісити його на дерево може кожен. Тут усе залежить лише від бажання. І приємно бачити, що з кожним роком до цієї акції долучається все більше людей, більше дітей, які тоді були ще зовсім маленькими. Долучаються люди з усього світу. І це дає сил жити і творити далі», - розповіла Анжеліка Рудницька.

Цього року до акції долучилися сотні міст по всій Україні та українські громади в більш як десятку країн – від Австралії до США, від Фінляндії до Південно-Африканської Республіки. В багатьох школах проходили уроки пам’яті, на яких діти робили з паперу ангелят і передавали їх організаторам.

Ангели на Алеї Небесної Сотні

«Такі комеморативні практики об’єднують усіх людей, усі покоління. Актуальність пам’яті про Майдан, на жаль, має маятникову траєкторію: вона то піднімається, то вщухає. Все менше людей пам’ятають про Майдан, не лише про його трагічні наслідки, але і про позитивні сторони. І такі акції – вони говорять саме про світлі сторони нашої пам’яті. Актуалізуючи смерть, вони роблять її легкою, світлою. Напередодні Верховна Рада прийняла постанову, яка розставила усі акценти в питанні оцінки подій Революції Гідності і її значення в нашій історії. Це важливий крок, але це лише один з багатьох кроків, які треба зробити українській владі і суспільству, щоб ця Революція Гідності не було марною, щоб ці сотні і тисячі життів, які за цей час лягли на вівтар свободи, послідовно вели до кінцевої мети – до нової цивілізованої демократичної правової України», - говорить директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Акції пам’яті на Алеї Небесної Сотні тривають традиційно з 18 по 20 лютого – люди несуть квіти, запалюють лампадки на місцях загибелі людей. Саме тут, в центрі столиці, 18 та 20 січня 2014 року внаслідок побиття та снайперських куль загинуло більше сотні активістів Революції Гідності.

Нагадаємо, що 17 лютого Кабінет міністрів затвердив план заходів на наступні п'ять років із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні.