Документальний фільм «Вогнехреща» презентували в Любліні та у Варшаві

Документальний фільм «Вогнехреща» презентували в Любліні та у Варшаві

З 14 по 21 березня в Польщі відбулося два відкритих покази документальної стрічки «Вогнехреща» про події на вулиці Грушевського під час Революції Гідності.

У межах заходів до 10-ї річниці подій Революції Гідності, товариство польсько-українського порозуміння організувало показ фільму Українського інституту національної пам’яті «Вогнехреща» в Любліні та у Варшаві.

14 березня презентували фільм в Культурній майстерні в Любліні. Після перегляду стрічки відбулась дискусія за участі історика та політолога Маріуша Зайончковського, професора Гжегожа Мотики, пароха греко-католицької парафії в Любліні Стефана Батруха та режисерки фільму Тетяни Ковтунович. Захід модерувала докторка Агата Фіют-Дудек.

Під час зустрічі йшлося про причини та наслідки подій Революції Гідності, що відбувалися в Україні в 2013-2014 рр. Також обговорювались події теперішньої російсько-української війни та включеність у них європейської спільноти та Польщі. Говорили й про те, які наслідки можуть мати ці події для Європи загалом, наскільки важливо пам’ятати та розуміти спільний історичний досвід для подальшої побудови спільного європейського майбутнього.

20 березня відбувся показ фільму «Вогнехреща» в закладі «Agere Contra» у Варшаві.

Після перегляду стрічки відбулася дискусія «Поляки на службі української свободи». Розмова була за участі одного з героїв фільму польського журналіста Радіо Wnet Павела Боболовіча, який три місяці Революції Гідності перебував на Майдані та робив репортажі для польських медіа про події, що відбувалися в Києві. У 2015 році в межах проєкту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія» було записано його спогади, фрагменти з яких увійшли до фільму «Вогнехреща».

Також у заході взяв участь доктор Лукаш Адамський, заступник директора Центру Мєрошевського, президентка Товариства польсько-українського порозуміння Кароліна Романовська та режисерка фільму, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Тетяна Ковтунович.

У дискусії йшлося не лише про події Революції Гідності, але і про російсько-українську війну, про підтримку Польщею України як під час Революції Гідності, так і під час теперішньої війни. Також говорили про проблеми й непорозуміння, які виникають, і як суспільства можуть про них комунікувати, щоб впливати на політичні рішення, які б посилювали, а не послаблювали Україну.

Нагадуємо, що документальний фільм «Вогнехреща», створений Українським інститутом національної пам’яті, про події кінця січня 2014 року на вулиці Грушевського, які змінили хід Революції Гідності. Стрічка створена на основі усноісторичних спогадів учасників та свідків, які були записані в 2014-му та 2015-му роках в межах проєкту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія». 

При створенні фільму також були використані матеріали хроніки, які зберігаються в Національному меморіальному комплексі Героїв Небесної Сотні – Музеї Революції Гідності.

Переглянути стрічку можна на ютуб-каналі Українського інституту національної пам'яті.