«Бо ми українці». У Києві відбувся меморіальний захід присвячений генералу армії УНР Якову Гандзюку

«Бо ми українці». У Києві відбувся меморіальний захід присвячений генералу армії УНР Якову Гандзюку

У середу, 10 квітня, в Інформаційно-виставковому центрі Національного музею Революції Гідності відбувся меморіальний захід присвячений видатному українському військовику, генералу Армії УНР Якову Гандзюку. 

Подія відбулася за участі фахових науковців та військовослужбовців. Модерувала захід співробітниця УІНП Тетяна Бойко. Матеріали зустрічі увійшли до циклу лекцій «Історія та сучасність українських військових звитяг», які будуть доступні на  YouTube  сторінці Українського інституту національної пам’яті. 

Захід розпочався з вступної міні-лекції заступника директора Національного військово-історичного музею України Ярослава Тинченка, який розповів, як формувались українські мілітарні традиції та який взаємозв’язок зокрема на рівні айдентики мають сучасні українські захисники та учасники Української Революції 1917-1921 років. 

Онлайн до заходу долучався нащадок генерала Якова Гандзюка, його внучатий племінник та нині сержант 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Якова Гандзюка Іван Гандзюк. Він розповів про великий рід відомого українського військовика, зокрема розкривши історію переслідувань більшовицьким режимом родини. 

«У багатьох містах названі вулиці на честь генерал Гандзюка: у Києві, Вінниці, Білій Церкві. На честь генерала названа вулиця, де була його хата в селі Багряниці. Також у Багряниці є музей генерала Гандзюка. У нас бригада названій честь Івана Гандзюка планується створення музею», — зазначив Іван Гандзюк, зауваживши, що дуже важливо зберігати пам’ять про наше славне минуле. 

Офіцер 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Якова Гандзюка Сергій Цеховський розповів про шлях створення підрозділу, який виник після об’єднання та злагодження трьох окремих мотопіхотних батальйонів - 9-го, 16 та 45-го.

«До повномашстабного вторгнення бригада активно була задіяна в ООС у Донецькій та Луганській області. Там практично всі пройшли зони від Чонгару і до Станиці Луганської», — наголосив Цеховський, зауваживши, що за подвиги у боях десятеро військовслужбовців бригади відзначені званням Героя України. 

Подія була організована Українським інститутом національної пам’яті та Національним музеєм Революції Гідності.

Повний запис можна переглянути на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті.

Фото: Музей Майдану