«Биківня в документах і пам’яті»: у Києві відкрилась виставка до 85-х роковин Великого терору

«Биківня в документах і пам’яті»: у Києві відкрилась виставка до 85-х роковин Великого терору

Виставка про масові поховання на Київщині «Биківня в документах і пам’яті» відкрилась 4 листопада у столиці. Переглянути експозицію із 20 банерів можна протягом місяця біля станції метро «Контрактова площа».

Основна ідея виставки – розповісти про те, як розгортався Великий терор в Україні через проведення так званих масових операцій. В експозицію долучені документальні свідчення про репресивні практики сталінізму. Про історію спецділянки НКВД у Биківнянському лісі.

Автори проєкту відібрали 20 історій українців з Биківнянського мартирологу, аби проілюструвати факт – комуністичному режиму було байдуже, кого нищити. Людей розстрілювали у київських в’язницях НКВД здебільшого за сфальсифікованими справами, використовуючи найменші деталі біографії: від місця народження до кола спілкування. Серед постатей, про які розповідає виставка, – митрополит Української автокефальної православної церкви Василь Липківський, художник Михайло Бойчук, кравчиня Марія Баглій-Іваненко, актор Степан Шагайда, письменник Майк Йогансен, селянин Федор Лазарчик-Буряк, педагог Володимира Дурдуківського та інші.

Заступниця генерального директора з наукової роботи заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька зазначила, що виставка розповідає про Биківнянську трагедію через унікальні архівні документи й людські історії. Допомагає сформувати об’єктивну картину комуністичного минулого й водночас підкреслює важливість збереження демократичних інституцій та дотримання прав людини: 

«Ви зможете побачити різні сюжети, присвячені внеску шістдесятників у розкриття правди про Биківню. Та внеску громадських діячів, активістів кінця 1980-х, коли ці люди самотужки робили перші спроби позначити могили репресованих. Були перші книги, в яких публікували перші списки розстріляних. Українське суспільство пройшло довгий шлях до усвідомлення Биківнянської трагедії», – відзначила авторка виставки.

Дата відкриття виставки обрана не випадково: кінець жовтня – початок листопада ознаменований масовим розстрілом цвіту української інтелігенції в Сандармосі. На думку заступника Голови Українського інституту національної пам’яті Володимира Тиліщака, ці розстріли стали наслідком більшовицького перевороту, сумні роковини якого теж припадають на початок листопада, і який сформував антилюдяну систему, з нащадками якої зараз воюють українці. 

«Україна сьогодні веде війну з рашизмом. Але не треба забувати, що рашизм походить із комуністичного тоталітарного режиму. Переглядаючи ці стенди, порівнюючи з новинами з деокупованих територій, кожен може переконатися у подібності методів та підходів тодішніх злочинців і теперішніх».

Виставка створена Національним історико-меморіальним заповідником «Биківнянські могили» за підтримки Українського інституту національної пам’яті. Ознайомитись із нею можна до кінця листопада у сквері між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді.

Фото: Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили»