«Чорнобильське досьє КҐБ» презентували біля ЧАЕС і провели тур зоною відчуження

Другу книгу документів про катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції символічно презентували у Чорнобильській зоні відчуження. Онлайн-трансляція відбувалася на офіційній сторінці Українського інституту національної пам’яті. А після презентації підписникам сторінки провели відео-тур по локаціях, зокрема показали місто Чорнобиль та місто Прип’ять, об’єкт «Чорнобиль-2».

У другій книзі збірника документів «Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії» опубліковані документи, які охоплюють період з початку 1970-х і до листопада 1986 року: від початку будівництва ЧАЕС до введення в експлуатацію об'єкту «Укриття» («Саркофаг») після Чорнобильської катастрофи. 

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович зазначив: «Робота над «Чорнобильським досьє КҐБ» розпочалася задовго до виходу відомого на весь світ серіалу HBO «Чорнобиль». І зараз матеріали цієї книги потрапляють у систему резонансу, який створив фільм. У цих матеріалах можна знайти багато інформації, що допоможе поглибити розуміння трагедії, зокрема: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які говорять про маленькі аварії, які сталися на ЧАЕС і були приховані».

Також пан Антон підкреслив: «Ця книга продовжує той напрям, який ми взяли в Українському інституті національної пам’яті давно, а саме: висвітлення історичної правди про трагічні, резонансні події минулого. І нам дуже приємно, що більшість документів, які викладені в цій роботі, взагалі публікуються вперше. Це дозволить не тільки Україні, а й усьому світі розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи, загалом про цю катастрофу і про те, що людство має засвоїти правильні уроки».

Директор Галузевого державного архіву СБУ й один із упорядників видання Андрій Когут розповів, що коли упорядники починали працювати над темою, то розраховували на те, що вийде один збірник, який достатньо висвітлить те, як КҐБ бачило трагедію на Чорнобильський АЕС, починаючи від моменту будівництва до 1991 року. 

«Коли ми почали працювати над упорядкуванням першої книги документів, виявилося, що матеріалів дуже багато і весь масив ми розбили на дві теми – з 1986 року до 1991 і другий масив – будівництво і сама аварія. Так, серед документів, що увійшли до нової книги є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС в ніч аварії 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування аварії та будівництва «Саркофагу», – уточнив пан Андрій.

Заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Максим Шевчук у своїй промові наголосив на тому, що Чорнобильська трагедія стала не лише українською, вона стала всесвітньою.

«Не зважаючи на те, скільки років минуло від часу трагедії, а й досі відбувається багато дискусії з приводу того, як була побудована станція, як вона працювала, як відбулася сама аварія. І робота з поширення архівної інформації у суспільстві робить великий вклад у те, щоб ці дискусії закінчувалися логічно, а люди знали правду», – підсумував пан Максим.

Перший заступник Генерального директора ДСП «Чорнобиль АЕС» Валерій Сейда на презентації сказав: «Я дуже радий, що презентація цього видання символічно відбувається саме тут, у місці, де відбувалися події 34-річної давнини. Не дивлячись на те, що вже минуло понад 30 років, таку масштабну трагедію нам забувати не можна ніяк. Бо якщо хоч щось ми забудемо – це може повторитися знову і знову».

Відеозапис презентації

Відеотур Зоною відчуження

Документальне видання «Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії» містить 229 документів, переважна більшість з яких (190) публікується вперше. Документи публікуються мовою оригіналу у хронологічній послідовності.

«Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії» – це спільний проєкт Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Інституту історії НАН України й Українського інституту національної пам’яті та є продовженням серії книг – документальних свідчень «Чорнобильського досьє КҐБ».

Перша книга із серії була опублікована навесні 2019 року. До збірника увійшли 210 документів. Завантажити першу книгу можна за цим посиланнямhttps://bit.ly/3fEBiAG 

Прочитати друге видання можна тутhttps://bit.ly/3hCFMJD.

Завантажити тут.

Повний фотозвіт за посиланням.

Фотографії: Лариси Лавренчук