Дерусифікувати і декомунізувати: завдання для кількох поколінь

У Вінниці презентували інформативну брошуру «2014: початок російсько-української війни». Історик та співробітник Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко розповів, що основне призначення видання – показати пересічному українцеві історичні передумови сучасної війни та хронологію її початку.

– Автори цієї брошури – співробітники Українського інституту національної пам'яті Роман Кулик і Максим Майоров докладно продумали концепцію видання, – говорить Богдан Галайко. – Тож усе подано лаконічно та з певними сучасними елементами. На кшталт QR-коди для скачування видань Інституту національної пам’яті про російсько-українську війну.

Видання має кілька розділів. Тут й історичний контекст війни, де наведено взаємини України з Росією ще з 17 століття, і сучасні передумови війни, і глосарій війни, і навіть розділ про декомунізацію.

– Фахівці нашого інституту намагалися впродовж кількох років максимально відновити автентичні назви населених пунктів в Україні, – продовжує історик. – І український простір майже звільнено від явищ радянської доби. Але важливо не тільки перейменувати населені пункти, а й дерусифікувати і декомунізувати голови українців. Із цим доведеться працювати ще не один рік.

Підбиваючи підсумки заходу, Богдан Галайко зауважив, що видання має бути корисним для пересічних українців, аби ті не забували сучасної історії.

– Вже шостий рік триває війна. Так, суспільство втомилося, – говорить історик. – Тож нині особливо важливо, щоб усі усвідомлювали контекст подій, що відбуваються з 2014 року. Слід розуміти сутність російсько-української війни, дотримуватися елементарної інформаційної гігієни, щоб не втрапляти в тенета роспропаганди, націленої на внутрішній розкол нашого суспільства.

Презентація відбувалась у Вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» та була організована відділом національно-патріотичного виховання і Українським інститутом національної пам’яті.

Першоджерело https://armyinform.com.ua/