До 130-річчя Андрія Мельника УІНП провів науковий круглий стіл

16 грудня Український інститут національної пам’яті провів науковий круглий стіл “Андрій Мельник: історія, пам’ять, спадщина”.

12 грудня виповнилося 130 років від дня народження цієї історичної постаті. У публічному просторі Андрій Мельник найбільш відомий як один з лідерів Організації українських націоналістів. Водночас його біографія, особливо діяльність до ОУН, не надто відома громадськості й мало досліджена. Немає жодної наукової монографії, присвяченої цій легендарній та одночасно суперечливій постаті.

Тож науковий захід, організований УІНП, був спробою різнобічного погляду на життя, діяльність і переконання людини, яка одночасно визнається борцем за незалежність України у XX столітті та звинувачується у співпраці з нацистами, що не бачили Україну незалежною та вчинили численні злочини на її території. Водночас це і пошук адекватної мови пам’ятання про історичних діячів, які, з одного боку, відзначилися боротьбою за українську незалежність, а з іншого – співпрацювали з тоталітарними режимами.

Участь у розмові взяли Юрій Шаповал з Інституту політичних і етнонаціональних досліджень Національної академії наук, Михайло Ковальчук з Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Національної академії наук, Сергій Кот з Інституту історії України Національної академії наук, Микола Посівнич з Інституту українознавства імені Івана Крип'якевича Національної академії наук, Ганна Сіромська з Львівського державного університету внутрішніх справ та Марек Войнар з Інституту політичних досліджень Польської академії наук.

Як розповів на початку круглого столу його модератор, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, організатори мали на меті висвітлити, як постать Андрія Мельника представлена в українській та закордонній біографістиці; якою була його діяльність під час Першої світової війни та в роки Української революції; поговорити про Українську військову організацію, Організацію українських націоналістів, про стосунки Андрія Мельника з Євгеном Коновальцем; торкнутися питання взаємовідносин між Мельником і Бандерою та поговорити про мельниківців під час Другої світової війни: якими були їхні погляди, хто був їхнім союзником, де виникають звинувачення та які з них відповідають дійсності; а також поговорити про життя Андрія Мельника у повоєнні роки.

Дискусію повністю можна послухати у записі.

Також одночасно з круглим столом, організованим УІНП, відбулася онлайн-дискусія “Андрій Мельник та його рух: історія, пам’ять, спадок” у Центрі дослідження міжетнічних відносин Східної Європи.