Голова УІНП став представником Кабміну в Опікунській раді німецького фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє”

Голова УІНП став представником Кабміну в Опікунській раді німецького фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє”

Голову Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича призначено представником Кабінету Міністрів України в Опікунській раді фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” Федеративної Республіки Німеччина. Про це йдеться в розпорядженні КМУ  № 255-р від 31 березня 2021 року. 

“Призначити Дробовича Антона Едуардовича, Голову Українського інституту національної пам’яті, представником Кабінету Міністрів України в Опікунській раді фонду “Пам’ять, відповідальність і майбутнє” Федеративної Республіки Німеччина”, – йдеться в документі. 

Також згідно з розпорядженням, заступником представника Кабінету Міністрів в Опікунській раді зазначеного фонду призначено Надзвичайного і Повноважного Посла України у Німеччині Андрія Мельника

"Активна участь у роботі Фонду представників країн, які постраждали від нацистської агресії – запорука для цивілізованого діалогу між європейськими країнами, а також це ефективний інструмент для започаткування якісних програм, що сприяють осмисленню та розумінню історії ХХ століття, зокрема історії Другої світової війни, налагодженню конструктивного діалогу, проговорення травм минулого та пошуку ефективних форматів для партнерства в майбутньому ", – зазначив голова УІНП.

На думку голови Інституту, спрівпраця у Фонді сприятиме загальноєвропейському порозумінню.

“Сподіваюся, що ми з Надзвичайним та Повноважним України в Німеччині Послом Андрієм Мельником зможемо належним чином представляти інтереси України та сприяти загальноєвропейському порозумінню”, – резюмував Дробович.

Фонд ”Пам’ять, відповідальність і майбутнє” був створений у 2000 році і первинною метою цієї організації була виплата компенсацій колишнім підневільним робітникам та особам, що постраждали також іншим чином в роки націонал-соціалізму. 

Німеччина завершила програму виплат у 2007 році, однак Фонд продовжив свою діяльність з надання підтримки проєктам, спрямованим на соціальну та медичну допомогу тим жертвам націонал соціалізму, що вижили. 

Окрім цього сьогодні постійним завданням Фонду є підтримка проєктів, що спрямовані на критичне осмислення історії та збереження пам’яті про жертв націонал-соціалізму; розвиток культури пам’яті; захист прав людини. 

Фото: EVZ Foundation