Інститут підтримує українців Криму щодо збереження історичної пам'яті

Інститут підтримує українців Криму щодо збереження історичної пам'яті

 

У Києві відбувся круглий стіл на тему становища української громади в окупованому Криму – потенціалу самозбереження, дискримінації з боку окупантів та дії Української держави на її підтримку. Під час заходу, зокрема, йшлося про підтримку Українським інститутом національної пам’яті ініціативи щодо внесення могили голови Крайової Ради українців в Криму Павла Тимофійовича Горянського на мапу історичних пам’яток України.


«Коли нас в минулому році на державному рівні не підтримали щодо відзначення пам’ятних дат та ювілеїв, важливих для української громади Криму, ми їх все одно відзначили. До століття проведення у Сімферополі з’їзду українців Криму та Північної Таврії, українська громада, і всі охочі, в Києві на Лук’янівському цвинтарі покладали квіти до могили Павла Тимофійовича Горянського. Ця могила була нещодавно віднайдена. Після наших заходів вона вже включена як екскурсійний об’єкт і Український інститут національної пам’яті її теж включив у свою мапу історичних пам’яток Української революції», - зазначив кандидат історичних наук, координатор Таврійської гуманітарної платформи, старший науковий співробітник НДІ українознавства МОН України Андрій Іванець.

Він також додав, що наразі ведуться роботи щодо облаштування могили та встановлення надгробка на цьому місці.

Також відбулася презентація експертної доповіді про результати досліджень, проведених у рамках виконання науково-дослідної роботи «Гуманітарні аспекти воєнно-політичної кризи в Криму та Донецькому краї», і надано пропозиції органам влади України щодо захисту прав та інтересів громади етнічних українців Криму.

Нагадаємо, що організаторами заходу виступили Міністерство інформаційної політики України; Науково-дослідний інститут українознавства МОН України; Державне підприємство «Держзовнішінформ»; Союз вимушених переселенців; Таврійська гуманітарна платформа.

Довідково. Громада етнічних українців Криму у 2014-2018 рр. в умовах тимчасової окупації Кримського півострова Росією перетворилася на одну з двох найбільш дискримінованих етнічних спільнот регіону, тому пошук ефективних механізмів захисту прав та інтересів кримських українців є нагальною справою.