Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди: у Харкові пройшов триденний семінар

Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди: у Харкові пройшов триденний семінар

Протягом трьох днів керівники гуртків історичного краєзнавства, завідувачі військово-історичними музеями у закладах освіти, організатори позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму Харківщини, Луганщини та Полтавщини прослухали низку лекції, взяли участь у практичних заняттях, відвідали екскурсії.

У кластері, присвяченому перегляді парадигми Української революції 1917- 1921 рр., к.і.н. Ярослав Мотенко висвітлив перебіг революції на Слобожанщині. Особливу увагу дослідник зосередив на питанні перерозподілу землі як одному з ключових факторів, що впливав на політичну ситуацію у регіоні.

Співробітник Інституту Максим Майоров провів для слухачів віртуальну екскурсію « Українська революція» та розповів як розвінчувати міфи про Другу світову війну.

Особливе зацікавлення викликав кластер присвячений музеям та переосмисленню музейних експозицій. Доповіді Тетяни Пилипчук, співробітниці Літературного музею (м. Харків) та Юрія Фанигіна, співробітника Дніпропетровського історичного музею імені Дмитра Яворницького, ще довго обговорювали у кулуарах.

Традиційно учасники семінару вітали проведення практичних занять. Вчитель історії Харківської школи № 128 Сергій Кряж поділився досвідом використання методичного доробку Інституту на своїх уроках. Інша група працювала над реекспозицією шкільного музею.

Жваву дискусію спровокувала актуальна тема, яку висвітлив Сергій Неділько «Як розпізнавати інформаційні маніпуляції та протистояти їм».

Учасники семінару відвідали дві екскурсії. Вшанували пам'ять жертв Голодомору на меморіалі пам’яті, а також пройшлися харківськими адресами Юрія Шевельова.

За підсумками роботи семінару усі учасники отримала сертифікати та набір видань Українського інституту національної пам’яті.