Коментар УІНП щодо рішення суду у справі про символіку дивізії військ СС «Галичина»

З 2017 року Окружним адміністративним судом міста Києва розглядався позов громадянки до Українського інституту національної пам’яті щодо надання Інститутом відповіді на звернення іншого громадянина щодо того, чи підпадає символіка дивізії військ СС «Галичина» під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». 26 травня 2020 р., після майже трьох років розгляду справи, за інформацією деяких інтернет-ресурсів суд ухвалив по ній рішення.

Український інститут національної пам’яті зазначає, що наразі жодного рішення суду у цій справі не отримував. Крім того, юристи Інституту починаючи з січня 2020 р. не були допущені до участі у процесі. Тому надати оцінку будь-яким мотивам та підставам, якими керувався суд, а також прийняти рішення щодо подання апеляційної скарги буде можливо лише після отримання в установленому порядку повного тексту судового рішення. 

Разом із тим, окремо звертаємо увагу, що у резолютивній частині рішення суду по зазначеній справі, яку оприлюднили у мережі Інтернет, не міститься жодної інформації про визнання належності будь-якої символіки до символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму. Вичерпний перелік такої символіки, використання якої в Україні заборонено, наводиться у пункті 5 частини першої статті 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».  

Додатково нагадуємо, що в Україні як демократичній та правовій державі з 2015 року засуджені тоталітарні режими комуністичного СРСР та нацистської Німеччини. Пропаганда цих режимів та публічне використання їхньої символіки заборонені та визнані законом наругою над пам’яттю мільйонів їхніх жертв.  

Важливо підкреслити, що не можуть викликати схвалення чи бути виправданими дії тих осіб і груп, які вчиняли злочини проти людяності під час Другої світової війни та були засуджені світовою спільнотою й рішенням Міжнародного військового трибуналу у Нюрнберзі. Це стосується в тому числі осіб і груп, приналежних до військ СС (Waffen-SS), що використовувалися нацистським військово-політичним керівництвом для скоєння численних злочинів.