Заява щодо заборони міжнародного товариства «Меморіал» в Росії

Заява щодо заборони міжнародного товариства «Меморіал» в Росії
 
28 грудня Верховний суд Російської Федерації ухвалив рішення про ліквідацію міжнародного товариства «Меморіал». Під час підсумкового засідання представник Генеральної прокуратури РФ заявив, що «Меморіал» створював спотворений образ Радянського Союзу як терористичної держави.
 
Забороняючи «Меморіал» – організацію, яка послідовно відновлювала та зберігала пам'ять про жертв комуністичного терору, російська держава вчиняє черговий злочин проти історії та позбавляє мільйони людей, насамперед своїх громадян, права на правду про злочини СРСР та надії на відновлення справедливості.
 
Таке рішення Верховного суду РФ не є несподіваним для країни, в якій героїзують Сталіна. Воно є підтвердженням найгірших прогнозів щодо повернення Російської Федерації до найжорстокіших тоталітарних практик.
 
Вилущення з колективної пам'яті росіян знання про злочини, вчинені у період панування комуністичної влади та ідеології, сприяє відтворенню подібних практик сьогодні й у майбутньому, і не лише в Росії, а також на територіях російських сателітів. Репресії, арешти, катування стають звичним явищем також у Білорусі.
 
Легітимація сталінських практик у колективній пам'яті російського суспільства посилює загрози й у зовнішньополітичному вимірі. Риторика президента РФ наповнена не лише ностальгією за Радянською імперією, але й ревізіоністськими намірами щодо відновлення сучасною Росією тодішніх сфер впливу.  
 
Злочини радянського комуністичного тоталітарного режиму мають бути засуджені міжнародною спільнотою, так само як і злочини нацистського Третього Рейху. На Європейському континенті вже мають місце і збройна агресія однієї держави проти іншої, і спроба насильницької зміни кордонів, і застосування тоталітарних практик і нелюдського поводження з людьми. Сьогодні, як ніколи гостро, постала небезпека розгортання повномасштабної війни та повторення злочинів проти людяності. Влада Російської Федерації цілком вважає, що «може відновити» порядок часів сталінського СРСР. Це відбувається також через те, що правда про ті злочини так і не була повністю розказана, а винні не були засуджені.
 
Тому перед нами постає завдання не лише поширювати інформацію про злочини радянського комунізму, а й зробити все можливе, щоб і цей тоталітарний режим був засуджений на світовому рівні за злочини проти людяності, а щодо мільйонів жертв радянських репресій була вповні відновлена історична справедливість.
 
Графіка з фейсбук-сторінки «Меморіалу»