"Локальна пам'ять": онлайн-вікторина на Полтавщині та інші новини регіонів

"Локальна пам'ять": онлайн-вікторина на Полтавщині та інші новини регіонів

Науковий семінар в Дніпрі, мистецька виставка в Одесі, радіоетер на історичну тематику у Вінниці та інші новини у тринадцятому інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

18 листопада в Українському інституті вивчення Голокосту «ТКУМА» відбувся семінар для вчителів Дніпропетровської області присвячений деконструкції уявлень про Другу Світову війну.

Захід підготовлений Південно-східним міжрегіональним відділом Українського інституту національно пам’яті. Співорганізаторами заходу стали Український інститут вивчення Голокосту «ТКУМА», музею «Пам’ять Єврейського народу та Голокост в Україні», Дніпровська Академія неперервної освіти.

На семінарі прочитали чотири лекції: «Визвольний рух на Півдні України 1941–1943 рр.» (доповідач Юрій Щур), «У сталевих лещатах епохи: «Українське питання» напередодні та в перші роки Другої світової війни» (доповідач Іван Патриляк), «Голокост на «кривавих землях»: особливості знищення, опору та рятування євреїв України в період Другої світової війни» (доповідач Ігор Щупак), «Інтеграція Західної України в радянську тоталітарну систему у 1944–1945 рр.: механізми, форми і методи» (доповідач Оксана Сущук).

Модерацію заходу здійснював начальник Південно-східного відділу Інституту Ігор Кочергін.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


З ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті у полтавській Свято-Покровській церкві Православної Церкви України (ПЦУ)відбулися заходи з вшанування пам’яті останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського (1690-1803).

У заході взяли участь курсанти Полтавського військового коледжу сержантського складу військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, віряни ПЦУ та представники обласної громадської організації всеукраїнського козацького війська.

У нижньому храмі пам’яті святого праведника Петра Калнишевського священики ПЦУ відслужили літургію. По її закінченні у приміщенні недільної школи Свято-Покровської церкви ПЦУ присутні переглянули тематичний короткометражний документальний фільм. 

«Постановою Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році» 330 років з часу народження Петра Калнишевського, останнього кошового отамана Запорізької Січі відзначається цьогоріч на державному рівні»,- зауважив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар

Світлини: Олександр Розум


Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті влаштували інтернет-перегляд відеолекції «Таємна історія княгині Ольги».

«Автори відеолекції - письменники брати Капранови відвідували нашу бібліотеку з презентацією своїх книг, вони є давніми партнерами нашого закладу. Але сьогоднішній захід відбувається у інтернет – форматі з огляду на карантинні обмеження», - зазначили бібліотекарі.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар зауважив, що  інтернет-перегляд присвячуений 1075 річчю з початку правління княгині Ольги (945 рік).

"Ця пам’ятна дата відзначається цьогоріч на державному рівні згідно з ініціативи Інституту нацпам’яті згідно з Постановою Верховної Ради про пам’ятні дати та ювілеї у 2020 році. Адже правління Ольги було вирішальним поворотом в історії України - Русі. Країна здобула впорядковану владу й почала інтегруватися в політичну систему християнського світу. Її справу підхопив онук Володимир, який і охрестив древню Київську державу Русь", - наголосив він.


Північно-східний відділ Українського інституту національної пам’яті та музей «Поле Полтавської битви» організували онлайн-вікторину  "10 запитань про Пилипа Орлика та його Конституцію», що присвячена  310-тій річниці ухвалення Конституції Пилипа Орлика.

«Нагадаю, ця пам’ятна дата відзначається цьогоріч на державному рівні. Маємо на меті привернути увагу громадськості до такої знакової події в історії Гетьманщини, як прийняття однієї з перших конституцій в світі. Карантинні обмеження не дають змоги проводити масштабні заходи. Тож, концентруємося на поширенні важливих історичних знань у мережі інтернет, зокрема у Facebook. Креативним і ефективним способом є онлайн-вікторини», - зазначив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар.

Для участі у вікторині треба зайти на сторінку музею «Поле Полтавської битви» й у коментарях під відповідним дописом поставити «+», а відповіді надсилати до 1 грудня у «приватні повідомлення» офіційної сторінки музею. Переможців чекають призи – книги й брошури, що видані за підтримки Інституту нацпам’яті, та презентаційні набори «Полтава туристична». Підбиття підсумків відбудеться 7 грудня – з нагоди Всеукраїнського тижня права.


7 листопада 2020 року в Одеському історико-краєзнавчому музеї, організована Національним музеєм Революції Гідності, відкрилася виставка "(Не) замість зброї", яка триватиме до 20 грудня 2020 року.

"Це не просто плакати і зображення. Це свідчення епохи сучасної боротьби за Незалежність України. Добре, що такі виставки експонуються в Одесі. Адже в сучасному світі саме плакат – найбільш чуттєва форма реакції сучасного мистецтва на події і настрої суспільства. Його зміст і виразність часто стають закликом до подолання конфліктних ситуацій. А це є важливим для сьогодення" - зазначив під час виступу начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Виставка - мистецька реакція на настрої під час і після Майдану. Назва виставки говорить про значущість не лише збройної відсічі, а й інформаційної – донесення правди творчістю. При влучній візуалізації змістів один образ замінює абзаци пояснень. Удалий плакат – аналог важкого озброєння. Виставка “(Не) замість зброї” – частина таких мистецьких боєприпасів. Автор виставки Микола Гончаров поповнює цей арсенал і далі. Автор уникає називати свої роботи плакатами, частіше каже, що це “короткий візуальний постріл”.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


18 листопада в Одесі відбулася робоча зустріч співробітників Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті з керівництвом ГО "Кримські татари Одещини". Сторони обмінялися думками стосовно спільного минулого та нинішньої трагедії окупованого Російською Федерацією Криму, знайшли безліч спільних тем для реалізації в майбутньому, а також обмінялися літературою.

Керівник кримськотатарської спільноти Одещини Февзі Мамутов запропонував провести історичну лекцію для кримчан Одеси, де б науковці розповіли справжню історію відносин Кримського ханства і державних утворень українців, як то Русь, Велике князівство Литовське, Гетьманщина та Ганщина-Ханська Україна.

"Сама історія Одеси тісно пов'язана з існуванням одного документу, підписаного польським королем і кримським ханом, де регаламентувався експорт куяльницької солі українськими чумаками від родовища - до купецьких хабів Польської держави. Саме з цього, фактично, і починається історія заселення майбутньої Одеси, організації тут порта та торгівельних шляхів звідси до Європи", - заявив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Февзі Мамутов відзначив, що слід більше уваги приділяти не лише спільним трагедіям, але й спільним перемогам, як то Конотопська битва, а також спільним планам на майбутнє.

Фото: Південний міжрегіональний відділ УІНП


19 листопада 2020 року, відбулась робоча зустріч начальника Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдана Галайка з директором Департаменту освіти Вінницької міської ради пані Оксаною Яценко.

У рамках спілкування, очільник відділу презентував каталог виставки «Майдан: простір творчості» з нагоди Дня Гідності та Свободи та книгу авторства психологині та дослідниці теми Голодомору Ірини Реви «По той бік себе», що вийшла за підтримки Інституту до чергових роковин Голодомору-геноциду 1932-1933 рр.

Принагідно, для усіх шкіл міста Вінниці були передані арт-плакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.», які розповідають про діячів, котрі стояли біля витоків української армії.

Фото: Олексій Серветнік


20 листопада 2020 року, в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки «Великий майстер кобзарського мистецтва» - з нагоди 110-річчя від дня народження подільського кобзаря, бандуриста, соліста Державного українського народного хору під керуванням Григорія Верьовки - Володимира Перепелюка

Виставка розповідає про життя та творчість Володимира Перепелюка, представлені світлини, книги, епістолярна спадщина, музичні Інструменти, особисті речі митця та його унікальні вироби з дерева. Триватиме виставка до 13 грудня 2020 року.

Участь у відкритті виставки взяли директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, завідувачка науково-дослідницького відділу новітньої історії краєзнавчого музею Лариса Семенко, директор Вороновицького музею історії авіації та космонавтики Віктор Дем`яненко, син Володимира Перепелюка - Тарас.

Від Інституту, участь у заході взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік. Принагідно, для керівництва музею презентували найновіші видання УІНП.

Фото: Олексій Серветнік


Центральний міжрегіональний відділ УІНП передав добірку видань Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці.

20 листопада 2020 року, відбулась робоча зустріч начальника Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдана Галайка з директором Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки Ларисою Сеник.

У рамках спілкування, очільник відділу презентував каталог виставки «Майдан: простір творчості», збірник «Майдан від першої особи» з нагоди Дня Гідності та Свободи, набір арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр.» та низку інших видань.

Фото: Олексій Серветнік


16 листопада 2020 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко взяв участь у прямому ефірі програми «Час змін» у студії радіо «Місто над Бугом». Темою етеру стали останні бої регулярної Армії УНР на Поділлі.

Бесіда привернула увагу громадськості до подій 100-річної давнини, в рамках відзначення подій Української революції 1917 -1921 років та 100-річчя з часу останніх боїв регулярної Армії УНР на Поділлі.

Переглянути відеозапис можна за посиланням https://bit.ly/38ZvUrv