«Локальна пам'ять»: просвітницькі заходи на Вінниччині й Волині та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  просвітницькі заходи на Вінниччині й Волині та інші новини регіонів

До Дня Соборності України начальниця Північно-східного відділу Інституту Марія Тахтаулова прочитала лекцію «Україна Соборна». Захід відбувся в межах проєкту В межах проєкту «Єдина країна».

Посадовиця розповіла про історичний контекст та шлях українців, розділених між двома імперіями, до єднання. Наголосила на символічному значення Акту Злуки для сучасної України.


Начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова провела просвітницький захід на запрошення ГО «Права молодь». 

Зустріч була присвячена ознайомленню із особливостями Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Обговорили засадничі принципи формування гармонійного топонімічного простору та перебіг, результати реалізації цього закону у громадах Харківської області. 


16 січня у Погребищенському ліцеї №1 Погребищенської міської ради Вінницького району відбувся інформаційно-просвітницький захід «Деокупація свідомості як ментальний спротив російській агресії» для депутатів, працівників міської ради, старост громади, керівників місцевих закладів освіти та культури, вчителів історії та методистів.

З вітальним словом до учасників звернувся Погребищенський міський голова Сергій Волинський зауваживши на важливості проведення подібних заходів та заступник Погребищенського міського голови Ігор Гордійчук. Начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік спілкувалися про актуальні питання деколонізації як запобіжника просування ідей «русского міра», про багатовікову історію протистояння та боротьбу українців рашистським окупантам та важливості протистояння в інформаційному полі в контексті сучасної російсько-української війни. Для керівництва громади, дирекції ліцею №1 та активістів було презентовано актуальні видання Українського інституту національної пам'яті.


19 січня для офіцерів та курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ, що тимчасово розміщується у Вінниці, співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницький захід до Дня Соборності України.

Під час зустрічі співробітник відділу зазнайомив з передумовами Дня Соборності, розповів про проголошення незалежності Української Народної Республіки у 1918 році й Акту Злуки українських земель 22 січня 1919 року., провів паралелі з новітньою російсько-українською війною.


19 січня до Дня Соборності України у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат» відбулася презентація міні-фільму із серії «Український південь» про родину Заболотних.

З вітальним словом до учасників звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, про Поділля в роки Української революції 1917 - 1921 рр. розповів доцент Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Анатолій Войнаровський.

Після перегляду фільму учасники мали можливість поспілкуватися з авторами: начальником Південного міжрегіонального відділу Сергієм Гуцалюком, співробітницею відділу Уляною Громович та режисером фільму Юрієм Онищенком.

 Модератором заходи виступив співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік.


21 січня до Дня Соборності України, для військовослужбовців 40-го полку імені полковника Данила Нечая Національної гвардії України та курсантів Національної академії Нацгвардії України Центральний міжрегіональний відділ УІНП провів інформаційно-просвітницьку бесіду.

«Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього, як на полі бою, так і в тилу. Коли ми, з різних регіонів, разом працюємо, боремося з окупантами, створюємо знакове і важливе, адже ціль у нас спільна: незалежна, демократична і соборна Україна. Єднаймося!» - зазначив Олексій Серветнік.

Співробітник Інституту Олексій Серветнік зазнайомив з передумовами Дня Соборності, розповів про проголошення незалежності Української Народної Республіки у 1918 році й Акту Злуки українських земель 22 січня 1919 року, провів паралелі з новітньою російсько-українською війною.


22 січня  до Дня Соборності України у Вінницькій обласній універсальній бібліотеці імені Валентина Отамановського відбувся просвітницький захід «Акт Злуки - символ єднання та соборності» для студентів Харківського автомобільного університету та Ліцею цивільного захисту Львівського державного університету безпеки життєдіяльності.

Співробітник відділу Олексій Серветнік зазнайомив ліцеїстів з передумовами проголошення Незалежності Української народної республіки та Акту Злуки, актуальністю тих подій, особливо в контекті сучасної війни рашистського режиму проти України. Завідувач науково-дослідницького відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Лариса Семенко висвітлила основні події Української революції 1917-1921 рр. на Вінниччині.


23 січня співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницьку бесіду зі студентами Вінницького технічного фахового коледжу.

Під час зустрічі Олексій Серветнік зазнайомив співробітників та студентів закладу з передумовами Дня Соборності, розповів про проголошення незалежності Української Народної Республіки у 1918 році й Акту Злуки українських земель 22 січня 1919 року., провів паралелі з новітньою російсько-українською війною.


26 січня співробітник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Олексій Серветнік провів бесіду про День пам'яті Героїв Крут в межах проєкту «Єдина країна».

Спілкувалися про передумови, перебіг та значення бою для української держави та українців в реаліях більшовицько-української війни 1917-1918 рр., так і сучасної російсько-української війни.


29 січня до Дня пам'яті Героїв Крут співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік провів інформаційно-просвітницьку бесіду для слухачів Київського державного будинку художньої та технічної творчості.

Того ж дня схожу інформаційну просвітницьку бесіду держслужбовець провів для курсантів Вищого професійного училища Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. А вже наступного дня таку ж бесіду Олексій Серветнік провів для засуджених в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби. Всього до заходу доєдналося 76 установ та близько 2000 осіб з усієї України.


23-25 січня у Львові Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» за підтримки Міністерства освіти та науки України провів Всеукраїнський науково-практичний семінар для вчителів історії, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

Співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук виступила із доповіддю «Мандик Хасман, Герш Келлер та Олена Вітер у боротьбі за незалежність України». Під час семінару прозвучали надзвичайно цікаві та новаторські промови, нові погляди на актуальні проблеми історії. Дуже важливим був діалог між учасниками семінару, обмін думками і враженнями, налагодження нових контактів і плани про подальшу співпрацю.