«Локальна пам'ять»: Заходи до Дня Свободи та Гідності та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Заходи до Дня Свободи та Гідності та інші новини з регіонів

Урочисті заходи до Дня Свободи та Гідності в Чернігові, Полтаві та Одесі, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят шостому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

19 та 21 листопада у Чернігові відбулись заходи з відзначення Дня Свободи та Гідності.

19 листопада в студії «Мікрофони» Чернігівського обласного молодіжного центру відбулася гутірка з нагоди Дня Гідності і Свободи з представниками Українського інституту національної пам’яті, де зокрема обговорювались події Революції гідності у Чернігові та області. Того ж дня в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині відбувся круглий стіл «Спогади і роздуми про Революцію Гідності» .

" Сьогодні варто згадати серед інших і тих героїв, які поклали своє життя за нас і нашу свободу в боротьбі з російським агресором – Героя України Олега Міхнюка, уродженця с. Мала Дівиця на Прилуччині області, активного учасника Революції Гідності, загиблого в 2014 році; Сергія Петраускаса, уродженця м. Ічні, активного учасника Помаранчевої революції та Революції Гідності, який загинув під час ворожого обстрілу 22 лютого цього 2021 року. Якби не всі ці героїчні зусилля та жертви, то зараз ми були б безправними рабами", — зауважив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

А вже 21 листопада в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбувся круглий стіл «Площа Героїв Небесної Сотні – 6 років по тому». Зокрема учасники круглого столу наголосили на необхідності встановлення пам’ятнику Героям Небесної Сотні на однойменній площі. За словами регіонального представника УІНП в Чернігівській області Сергія Бутка, така скульптура символізуватиме ціну за відстоювання Гідності та Свободи.

 

Завершились заходи віче у центрі Чернігова біля меморіальної стели «Небесна Сотня» проведено віче з нагоди Дня Гідності та Свободи. На цьому місці відбувались події чернігівського Євромайдану під час Революції Гідності, а потім після перемоги — пам’ятні й меморіальні заходи на честь боротьбі за гідність і свободу, тих хто за це поклав найдорожче — власне життя. 

Учасники заходу у спільному молебні, який звершив настоятель храму Святої Великомучениці Катерини протоієрей Роман Кіник, вшанували пам'ять усіх патріотів, які поклали життя за свободу Батьківщини, згадали захисників, які своєю жертовністю продемонстрували прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі й нині боронять мир, відбиваючі російську агресію. Присутні поклали квіти до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


23 листопада в Ічні Чернігівської області, до 100-річчя Другого Зимового походу, відбулося урочисте відкриття на фасаді будівлі 1-го відділу Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки меморіальної дошки й вшанування пам'яті місцевого уродженця, героя Першого та Другого Зимових походів Армії УНР, хорунжого Петра Маринича (1899 - 1921), який 22 листопада був розстріляний російськими більшовицькими загарбниками під Базаром.

Меморіальну дошку освятив її отець Дмитрій. На меморіальному мітингу виступили Ічнянська міська голова Олена Бутурлим, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, керівник Ічнянського осередку громадської організації «Українська Ініціатива», секретар Ічнянської міської ради Григорій Герасименко, член цієї ГО та співробітник міської ради Євген Зінич, начальник 1-го відділу Прилуцького районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (м.Ічня) підполковник Микола Швидченко.

Меморіальну дошку встановлено та організовано захід ГО «Українська Ініціатива» за сприяння Ічнянської міської ради та Українського інституту національної пам’яті.

Того ж дня регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко презентував і передав місцевій бібліотеці та освітянам примірники видання «Скриня», «Українська дипломатія 1917-1921 років», «1920: на захисті Європи від більшовизму».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


21 листопада у Полтаві провели урочисті заходи до Дня Свободи та Гідності.

У «Літературній вітальні» Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського,  за участі істориків-архівістів, митців та співробітників УІНП відбувся просвітницький вечір «Маємо пам’ятати» для старшокласники ліцею №1 імені Івана Котляревського.  Про події трьох українських революцій: Революції на граніті, Помаранчевої революції та Революції Гідності заступник директора Державного архіву Полтавської області Тарас Пустовіт та регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар. Також для страшокласників було проведе презентація видань присвячених революційним подіям, зокрема  видання УІНП «Майдан від першої особи».

До Меморіальних знаків Героям Небесної Сотні та полеглим учасникам АТО квіти поклали заступник голови Полтавської ОДА Максим Калінін, перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, керівник апарату облдержадміністрації Катерина Бойко. Цьогоріч поряд зі стелами запалили 178 свічок на знак пам’яті про полеглих за Україну. Присутні вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної сотні та російсько-української війни за незалежність хвилиною мовчання. А на майдані перед будівлею Полтавської ОДА відбувся мітинг-реквієм зі спогадами про учасників Революції гідності. Тут встановили інсталяцію, яка символізує пам’ять про людей, які вийшли на Майдан, щоб відстояти своє право на європейське майбутнє. Також організували фотовиставку світлин з Майдану. Учасники заходу, які брали безпосередню участь в Революції Гідності як на столичному Майдані, так і ті, що були тут у Полтаві, згадували ті події.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


19 листопада Український інститут національної пам’яті провів перший із серії круглих столів на тему «Деколонізація: віднайти своє під шаром російських імперських міфів».

Захід відбувся у Харкові, в офлайн та он-лайн форматах водночас і носив назву «Російська імперська культурна спадщина в Україні: як пам’ятати». Одинадцять  науковців –істориків, філософів, філологів, політологів – обговорили низку питань важливих для формування української національної ідентичності.


 

20 листопада відбулася Всеукраїнська інтернет-конференція «Михайло Грушевський – вчений, громадський та державний діяч України», присвячена 155-й річниці від дня народженняМ. Грушевського та 30-й річниці відновлення незалежної Української держави.

В конференції взяли участь викладачі Маріупольського державного університету, Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, Донецького національного університету ім. В. Стуса, Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, науковці Інституту української археографії ім. М.С. Грушевського та Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП.

Начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін виступив із доповіддю «Михайло Грушевський як об’єднавчий чинник української держави», в якій серед іншого вказав на те, «М.С. Грушевський є однією з постатей в історії, який об’єднує Захід і Схід України, оскільки багато років своєю діяльністю об’єднував зусилля науковців Львова та Києва у вивченні української історії. Також він прямо причетний до формування політико-правової традиції нашої держави, яка й досі є підґрунтям для сучасної української держави».


 

З нагоди Дня Гідності та Свободи в Одесі відбулося покладання квітів до пам'ятника Т.Г. Шевченку. У церемонії взяли участь начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, представники державної влади та місцевого самоврядування, представники відомчих структур, військовослужбовці та громадськість.

Окрім того, 21 листопада, до Дня Гідності та Свободи, Сергій Гуцалюк в Одеському загоні Морської охорони провів зустріч-бесіду з військовослужбовцями-строковиками про передумови, причини та перебіг подій Революції Гідності 2013-2014 років.

“День Гідності та Свободи відзначається в Україні з осені 2014 року — як пам’ять про дві знакові події в історії незалежної України — Помаранчевої революції та Революції Гідності, під час яких народ об’єднався, щоб однозначно висловити своє бажання жити у незалежній та демократичній країні" - зазначив під час зустріч Сергій Гуцалюк.


 

23 листопада начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у зустрічах-бесідах з учнями старших класів Іванівської та Северинівської шкіл Березівського району на Одещині.

Під час зустрічі поспілкувалися з учнями про пам'ятні дати листопада: Революцію Гідності, Помаранчеву революцію, Голодомор. А також звернули увагу на тему сучасної російсько-української війни та належне вшанування пам'яті загиблих захисників. Окрім того, Сергій Гуцалюк передав до біблотек шкіл комплекти видань Українського інституту національної пам'яті.

Фото: Південний відділ УІНП


20-21 листопада начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко взяв участь в урочистостях з нагоди вшанування 100-річчя героїв Другого Зимового походу армії УНР у селі Базар на Житомирщині.

На історичному диспуті в рамках всеукраїнського національно-патріотичного фестивалю «Герої Базару 2021» Богдан Галайко презентував історичні та методичні матеріали Українського інституту національної пам`яті. Принагідно тематичні видання було передано для навчального-виховного комплексу села Базар та житомирського осередку скаутської організації «Пласт».

Також,  для учасників заходу, очільник відділу провів історичну гутірку на тему «Російсько-українська війна: 100 років боротьби».

24 листопада начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко відвідав Вінницький зональний відділ військовоі служби правопорядку та зустрівся з керівником, підполковником Вадимом Москальцем.

Сторони обговорили питання морально-психологічного забезпечення військовослужбовців, поглиблення знань з історії України та політики пам`яті українського народу. Принагідно, начальник відділу презентував підполковнику Москальцю добірку нових видань Інституту.
 
Фото: Центральний відділ УІНП