«Маріуполь. Український форпост»: у Києві відбувся спецпоказ документального фільму

«Маріуполь. Український форпост»: у Києві відбувся спецпоказ документального фільму

До 5-річчя звільнення міст сходу України від російських окупантів, у Києві відбувся спеціальний показ документального фільму «Маріуполь. Український форпост».

У відеострічці розкриваються маловідомі факти про звільнення Маріуполя – міста, яке було вкрай необхідне Кремлю для завершення реалізації проєкту «Новоросія» в Україні. Показано визначну роль добровольчих батальйонів та місцевих активістів у його звільненні.

Документальна стрічка побудована на свідченнях учасників подій та очевидців. В ній розповідається про захоплення міськради Маріуполя, про проведення т. зв “референдуму” 11 травня 2014 року, про вибори президента України та штурм міста.

У фільмі детально розповідається як проходила спец. операція по звільненню міста 13 червня 2014 року. На той час було задіяно 150 бійців спец. Батальйону “Азов”, 2 роти Національної гвардії та спецназ Міністерства внутрішніх справ. Тоді спец. операція пройшла без втрат з української сторони. Завдяки рішучим діям бійців були знешкоджені 6 терористів, ще 20 затримані, серед яких був і так званий міністр оборони псевдореспубліки.

“Проєкт документальної стрічки мені вдалося запустити в серпні 2017 року. Вже на початку вересня ми відправилися в першу експедицію. Тоді я ще не знав що проект буде тривати довгих 22 місяці, щоправда з великими перервами. Дякую кожному в нашій команді. Дякую Маріуполю, який став справжнім українським форпостом у цій війні і зламав кремлівський проект “Новоросія”, - розказав під час презентації фільму, продюсер Дмитро Ткаченко.

Хронометраж фільму: 56 хв.

Продюсер: Дмитро Ткаченко. Режисер: Тарас Підгірняк. Автор сценарію: Юлія Авдієнко.

Фільм створено Аналітичним центром «Фабрика думки «Донбас» у співпраці з творчим об’єднанням «ВиДиво».

Організатори спецпоказу: Український інститут національної пам’яті, Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану.

Нагадаємо, що 5 липня 2019 року Україна відзначає 5-річчя звільнення міст сходу України. Гасло цьогорічної інформаційної кампанії – «Вертаємо своє!». Український інститут національної пам’яті підготував інформаційну соціальну рекламу. В основу білбордів, сітілайтів та метролайтів лягла робота харківського художника Нікіти Тітова. Дизайн розробила студія графічного дизайну WARTA.

У якості для друку та поширення матеріали можна завантажити за посиланням. Для соціальних мереж можна завантажити тут.

Детальну програму заходів до вшанування річниці можна переглянути тут.