На міжнародній конференції у Братиславі Інститут представив доповідь про історію російсько-українського протистояння

На міжнародній конференції у Братиславі Інститут представив доповідь про історію російсько-українського протистояння

27 березня у Братиславі відбулась міжнародна конференція «Україна. Довгий шлях до Свободи. Протистояння», у якій взяв участь співробітник Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик. Організований громадською організацією «Українсько-словацька ініціатива» захід концентрувався на  інформуванні словацького суспільства про історичне коріння російсько-українського протистояння, боротьбі з радянськими стереотипами щодо сучасної України та визвольного руху ХХ століття, поточний стан російсько-української війни, методи ведення гібридної агресії Російської Федерації та проблему розповсюдження фейків російської пропаганди в ЄС.

Представник Інституту взяв участь у панельній дискусії “Росія проти України: історико-політичний вимір. Витоки сучасної російсько-української війни. Шлях до незалежності”. У ході виступу, який відкривав панельну дискусію, Роман Кулик пояснив хронологію російсько-українських воєн, причини та логіку протистояння Української держави з російським імперським проектом, починаючи від Гетьманщини і до сучасної російсько-української війни, що почалась в лютому 2014 року і триває уже більше 5 років.

У ході обговорення заявлених на панелі значної уваги було приділено міфам про “фашистський” режим в сучасній Україні та “колаборацію” Степана Бандери під час Другої світової війни.

“В результаті потужної ідеологічної обробки протягом існування Словаччини у складі Чехословацької Соціалістичної Республіки, у словацькому суспільстві закріпилась низка пропагандистських кліше комуністичного режиму щодо вояків УПА та лідерів українського визвольного руху ХХ століття. Ці інертні ідеологеми підкріплюються масштабною підтримкою з боку проросійських ЗМІ та російських культурних центрів у Словаччині. Також існує певне нерозуміння глибинних причин російсько-українського протистояння, оскільки для пересічного європейця Україна - це умовний шматок величезної території, який завжди перебував у сфері впливу Росії. Тому і війна України за виживання, яка триває уже шостий рік, виглядає недолугим непорозумінням. Якщо ж заглибитись в історичні процеси у регіоні, показати довгий список спроб українців вибороти власну державність - сучасна війна з Російською Федерацією сприймається у геть іншому світлі. Створити контекст і дати словацькому суспільству більше інформації по темі - було головною метою конференції, за організацію якої Інститут висловлює вдячність “Українсько-словацькій ініціативі» та голові організації Людмилі Вербицькій”, - пояснив Роман Кулик.

Конференція складалась із трьох панельних дискусій за темами: “Україна-Словаччина: зміни стереотипів бачення один-одного протягом останніх п’яти років”, “Росія проти України: історико-політичний вимір. Витоки сучасної російсько-української війни. Шлях до незалежності” та “Гібридна війни Росій проти України та Європи”. В конференції прийняли участь експерти з безпекових та історичних питань з України та Словаччини, зокрема: виконавчий директор Дослідницького Центру Словацької  асоціації зовнішньої політики Олександр Дулеба, народний депутат Верховної Ради України 8-го скликання та заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань державної політики у сфері свободи совісті та релігійних організацій Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Віктор Єленський, експерт з питань державної та міжнародної політики і депутат Верховної Ради України 2-го скликання Євген Жеребецький, заступник голови правління “Інституту стратегічних чорноморських досліджень” Олександр Хара, президент Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” і головний редактор журналу “Чорноморська безпека” Віталій Мартинюк, головний редактор “Українського журналу” Ленка Віхова,  аташе з питань оборони Посольства України в Словацькій Республіці Богдан Харчук, безпековий аналітик Ярослав Надь та інші.

Фото: Людмили Вербицької