Новини Архіву національної пам'яті: уряд звільнив архів від ввізного податку

Новини Архіву національної пам'яті: уряд звільнив архів від ввізного податку

17 березня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про внесення зміни до переліку архівних установ, закладів культури, освітніх та наукових закладів, до яких надсилаються документи та видання у рамках міжнародного обміну, що звільняються від оподаткування митом». Постанова передбачає, що у рамках міжнародного обміну документи та видання для Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті (Архіву національної пам’яті) будуть звільнені від оподаткування митом.

Такий крок спростить співпрацю Архіву національної пам’яті з закордонними партнерами, дозволить своєчасно та якісно приймати документи та видання з інших країн.

«Архів національної пам’яті має стати не тільки українською, а й світовою установою для вивчення складної історії XX століття. І не лише через документи радянської міліції чи ЧК-НКВД-КГБ, які буде зберігати архів. Плануємо відкрити доступну для всіх охочих бібліотеку різноманітних видань з України та світу. Це будуть підбірки популярних статей, збірники документів, наукові дослідження та журнали, які допоможуть комплексно вивчити історію тоталітарних режимів заради того, щоб злочини проти людяності не повторилися в майбутньому», – говорить директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

Інформаційна довідка

Галузевий державний архів Українського інституту національної пам’яті (ГДА УІНП) або Архів національної пам’яті створений в червні 2019 року на виконання Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Головне завдання інституції – забезпечення вільного доступу до цієї інформації.

Архів має сконцентрувати в собі весь масив історичних даних за 1917-1991 роки від усіх силових органів, які ще досі зберігають документи Радянського Союзу. Зокрема таких як Служба безпеки, Служба зовнішньої розвідки, Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Національна поліція, Національна гвардія, Державна прикордонна служба, органи прокуратури та суди.

Створення подібних архівів – це європейська практика. Такі установи вже десятиліттями існують у близьких і не дуже сусідів України, які також були у складі або під контролем СРСР.  Зокрема, це Німеччина, Литва, Чехія, Польща, Угорщина тощо.

У червні 2019 року Архів національної пам’яті отримав будівлю в 11 тис. кв. метрів на вулиці Пухівській, 7 у Києві, одержав позитивний експертний висновок щодо проєкту реконструкції приміщення. Втім весною 2020 року в архіву забрали 57,6 млн грн, виділених на перший етап реконструкції, у фонд боротьби з коронавірусом. У бюджеті на 2021 рік грошей на реконструкцію архіву, на жаль, також не передбачено.