Огляд «Воєнно-історичного лекторію» Інституту національної пам’яті для військовослужбовців

Український інститут національної пам’яті продовжує організовувати та проводити інформування військовослужбовців у рамках «Воєнно-історичного лекторію».

19 липня начальник відділу правового забезпечення, представник України в проекті International Justice for the Communist Crimes of the Platform of European Memory and Conscience Сергій Рябенко прочитав для офіцерів Командування Сухопутних військ доповідь на тему “Декларація про державний суверенітет України 16 липня 1990 року”. У лекції Сергій Рябенко розкрив зміст, ключові положення та вагу Декларації у відновленні незалежності України та розвалі СРСР. 

26 липня реконструктор, керівник військово-історичного клубу «Курінь печерської сотні Опанаса Предримирського київського реєстрового козацького полку» Олександр Харченко прочитав лекцію “Реєстрове козацтво. Історія виникнення, структура та озброєння”. Доповідь стосувалася історії становлення реєстрового козацтва, їхньої чисельності, організації, тактики, амуніції та озброєння. Свою лекцію реконструктор супроводжував демонстрацією зразків озброєння реєстрових козаків.

2 серпня історикиня, засновниця фестивалю “Під Покровом Тризуба” Марина Мірзаєва прочитала лекцію “Від російськомовної петербурженки Лєни Шовгенової до української націоналістки Олени Теліги”. Марина Мірзаєва розкрила життєвий шлях відомої української поетеси та членкині Організації українських націоналістів Олени Теліги: від народження у Московській області, в сім’ї Шовгенів, до загибелі в Бабиному Яру. 

9 серпня історик, журналіст, головний редактор онлайн-видання «Історична правда», ведучий програми «Історична правда», засновник Музею-архіву преси Вахтанг Кіпіані прочитав лекцію “КГБ проти поета Стуса”.

15 серпня співробітник Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик прочитав для військовослужбовців Головного управління розвідки Міністерства оборони України лекцію “Шлях України до Незалежності”.

Основним мотивом доповіді стали російсько-українські відносини та постійна боротьба російського імперського проекту з Українською державою. 

16 серпня Марина Мірзаєва прочитала офіцерам Командування Сухопутних військ лекцію “Жінки Свободи: лікбез українського жіночого руху від кінця ХІХ ст. до сьогодні”. Лекторка розкрила тему ролі жінки у боротьбі українців за національне самовизначення у ХХ столітті. Олена Степанів, Ольга Басараб, Катерина Зарицька, Марія Савчин – лише частина відомих жінок, які боролись за відновлення незалежності.

23 серпня відомий художник, реконструктор та геральдист Олексій Руденко провів військовослужбовцям інформування до Дня Державного Прапора України. Олексій Руденко описав історію прапора України та спростував низку хибних уявлень про нього. 

30 серпня доктор історичних наук Борис Черкас прочитав масштабну оглядову лекцію на тему “Військова справа в 14-17 столітті: від Русі до Козацької держави”.

6 вересня співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко провів інформування на тему “Операція “Вісла”: остаточне розв’язання українського питання в Польщі”. Доповідь була зосереджена на передумовах етнічних чисток українців на територіях Польської республіки, юридичній кваліфікації операції “Вісла”, її етапах, перебігу операції та результатах етнічної чистки.

13 вересня доктор історичних наук Борис Черкас прочитав лекцію “Битва під Оршею. 505 років потому”. Зосередившись на перебігу битви та ролі українців у ній, історик також описав передумови, контекст битви під Оршею та причину її відомості. 

20 вересня співробітник Українського інституту національної пам’яті Максим Майоров провів інформування на тему “Вересень 1939. Початок Другої світової”. Доповідь зосередилась на висвітленні ролі СРСР на розв’язанні війни та її початку. Історик розповів про договір про ненапад СРСР з Німеччиною, додатковий секретний протокол, який передбачав розподіл низки країн і територій на сфери інтересів Німеччини та СРСР та перебіг бойових дій у 1939 році. 

Загалом протягом 2019 року було проведено понад 60 лекцій для військових по всій країні. Лекції читали як запрошені історики, так і співробітники Інституту.