«Ой на горі, тай на Маківці, там боролись січовії стрільці»: до 110-ї річниці створення Легіону Українських січових стрільців УІНП презентує новий історичний ролик

«Ой на горі, тай на Маківці, там боролись січовії стрільці»: до 110-ї річниці створення Легіону Українських січових стрільців УІНП презентує новий історичний ролик

6 серпня виповнилося 110 років з дня заснування Легіону Українських січових стрільців - першого війського формування українців у складі австро-угорської армії. 

До цієї дати Український інститут національної пам’яті створив ролик для циклу «Події епохи»

6 серпня 1914 року  на заклик Головної української ради на чолі з Костем Левицьким у Львові почалося формування  Легіону Українських січових стрільців – першого українського військового формування у складі австро-угорської армії. Тоді на заклик відгукнулося більше 10 тисяч добровольців, але уряд дозволив озброїти лише 2,5 тисячі вояків. Під час приведення до присяги всі вони присягнули на вірність українському народу.

Легіон Українських січових стрільців став справжньою школою української військової еліти. Його бійці були ініціаторами Листопадового чину, воювали в лавах Української галицької армії та Дієвої армії УНР, брали участь в знакових для української історії подіях. Поряд з чоловіками воювали і жінки.

Про історичний феномен УСС і його вплив на нашу історію, минулу і сучасну, розповідає новий історичний ролик Українського інституту національної пам’яті.

Режисерка – Діана Горда.

У ролику використані відео історичної реконструкції, надані директором військового музею «Штурм» Володимиром Правосудовим та засновником Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять» Любомиром Горбачем, документальні фото.

Завантажити ролик у високій якості можна за посиланням.