Панахида за загиблими героями відбулася у кількох містах України

Панахида за загиблими героями відбулася у кількох містах України

У 2020 році Український інститут національної пам’яті спільно із Православною церквою України та Міністерством ветеранів розширив географію проведення панахид. Так, зокрема у липні за загиблими військовими молилися у Києві, Харкові та Чернігові.

У столиці панахида за полеглими геоями, які загинули в боях за незалежність України, та молитва за перемогу українського війська традиційно пройшла у храмі Іоанна Богослова у Михайлівському Золотоверхому монастирі. 

Літію за упокій воїнів очолив протоієрей Православної Церкви України Павло Мельник

Минулий місяць став фатальним для чотирьох військових. Від рук російських окупантів загинули: Леонід Добрянський, Ілля Струк, Богдан Коваленко, Іван Дедюх. Наймолодшому – 22 роки, найстаршому – 45.

Згадаємо кожного:

  • Леонід Добрянський, прапорщик із 30-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені князя Костянтина Острозького. Народився 31 липня 1974 року в Ружинському районі на Житомирщині. Загинув 13 червня 2020 року в Попаснянському районі на Луганщині від мінно-вибухової травми. Залишилися дружина та дочка.

  • Ілля Струк, старший матрос із 503-го обмп. Народився 1 серпня 1995 року в селі Льотниче Володимир-Волинського району Волинської області, Загинув 17 червня 2020 року від кульового поранення внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї, під час бойового чергування на Горлівському напрямку біля селища Шуми (Торецька міська рада). Залишилися мати, брат і дві сестри.

  • Богдан Коваленко, старший солдат, навідник-оператор 2-го розвідувального взводу 1-го батальйону 54-ї окремої механізованої бригади імені Івана Мазепи. Народився 2 січня 1998 року в селищі Нова Водолага Харківської області. Загинув 18 червня від кулі ворожого снайпера під час бойового чергування в районі Авдіївки Донецької області. Залишилися батько і бабуся.

  • Іван Дедюх, сержант батальйону “Айдар”. Народився в Тернополі 21 січня 1983 року. Загинув 27 червня біля села Старогнатівка Бойківського району Донецької області від численних осколкових поранень: під час під час інженерного обладнання позицій підрозділу стався вибух невідомого боєприпасу.

Участь у богослужінні взяли ініціатори цього заходу, співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд. 

Наприкінці заходу Роман Кулик поіменно згадав кожного з героїв, переповівши їхні біографії.

Після богослужіння учасники запалили лампадки біля Стіни пам'яті. 

 

Вічна пам’ять полеглим за Україну.

Інформаційна довідка про загиблих за матеріалами: Лесі Шовкун та Дмитра Лиховія, видання «Новинарня»

Фото: Академічний храм святого апостола і євангелиста Іоана Богослова та Роман Кулик