«Працюючи з військовослужбовцями, відчуваєш внесок у обороноздатність держави»: співробітники УІНП відвідали прифронтові території

«Працюючи з військовослужбовцями, відчуваєш внесок у обороноздатність держави»: співробітники УІНП відвідали прифронтові території

Протягом серпня співробітники Українського інституту національної пам’яті брали участь у відкритті фестивалю «З країни в Україну» у містах Станиця Луганська, Старобільськ, Щастя, а також Херсон та Маріуполь. Також співробітники Інституту Павло Подобєд та Роман Кулик, Зоя Бойченко відвідали військовослужбовців 40-ї Окремої артилерійської бригади імені Великого князя Вітовта, прикордонної комендатури швидкого реагування «Щастя» та Відділу прикордонної служби в Щасті.

В межах роботи на фестивалях та відвідин військовослужбовців відбувались презентації книг та просвітницьких проєктів УІНП, круглі столи та лекції з історії України

«Під час цих поїздок ми намагались акцентувати свої зусилля на роботі з військовими колективами як категорією, яка потребує посиленої уваги та ідеологічної роботи. Тому особливо приємно було читати лекції про різні аспекти історії українського війська з нашими бійцями. Комунікація та популяризація проектів Інституту серед цивільних мешканців – дуже важливо. Але працюючи з військовослужбовцями, відчуваєш своєрідний вклад у обороноздатність держави. Це сильно мотивує усіх нас. Також приємно вразили місцеві осередки ПЦУ – всюди це не лише культові споруди, а повноцінні осередки українства – з бібліотеками та соціальними службами, які гуртують навколо себе активні середовища», – розповів Роман Кулик.

Приїзд колективу УІНП викликав інтерес у місцевих краєзнавців, істориків, громадських діячів. Під час круглих столів в Херсоні та Маріуполі за участі Романа Кулика, Ігоря Кочергіна та Олександра Городилова обговорили питання стану декомунізації в регіоні. У жвавих дискусіях обговорювалось переосмислення занадто міфологізованих сторінок нашої історії.

У місцеві бібліотеки були передані видання Інституту, з’явилися домовленості про подальшу співпрацю. Значний інтерес як серед дітей, так і серед дорослих викликали презентація Оленою Охрімчук проекту «Діалоги про війну» та моделювання паперових моделей військової техніки періоду Української революції 1917 – 1921 рр. 

«Війна точиться не за території, а за людей. Реінтеграція – це не тільки про нову інфраструктуру. Потрібно працювати з населенням – послідовно і наполегливо. Слід вкладати кошти в гуманітарну політику – насамперед в українську, а отже й україномовну освіту, телебачення, культуру і науку. Ідеологічна робота з цивільним населенням не просто важлива, а буде визначальною, в разі відновлення повномасштабних бойових дій. А обманювати себе і повторювати як мантру: «От зробимо на вільній частині Донбасу кращі умови для життя – і люди самі захотять жити в Україні, переїдуть через КПВВ і залишаться тут» – це не працює. Зовсім», – вважає Павло Подобєд.

Нагадаємо, що кілька років тому Український інститут національної пам’яті започаткував свій фестиваль «Історія.UA», гаслом якого були слова «Зробимо історію популярною». У 2019 році цей фестиваль відбувся у Сєвєродонецьку.