Соціальні відеоролики до Дня пам’яті жертв Голодомору-геноциду доступні до завантаження

Щорічно у четверту суботу листопада Україна вшановує загиблих від Голодомору 1932–1933 років в Україні – геноциду, вчиненого комуністичним тоталітарним режимом. Цього року День пам’яті жертв голодоморів припадає на 23 листопада.

Український інститут національної пам’яті до роковин Голодомору підготував низку тематичних відеороликів. Просимо усі канали включити їхню демонстрацію на телеканалі впродовж 22–23 листопада 2019 року як соціальної реклами. Копію листа Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про надання статусу «соціальна реклама» додаємо нижче.

Відеоролики соціальної реклами були зняті у 2018 році Young&Hungry Production за підтримки Міністерства культури, молоді та спорту України за участі Українського інституту національної пам’яті і Центру досліджень визвольного руху доступні до завантаження за посиланнямhttp://bit.ly/2QCKqfM.

Про загиблих від Голодомору українських дітей нагадує відео інформаційної кампанії Українського інституту національної пам’яті.

Тендітна дівчинка серед хлібного поля. Тулить до грудей колоски. «Тобі не холодно?» — питає хлопчик-ровесник із сьогодення. «Ні. Бо ти прийшов. Ти приніс мені яблуко? Люди завжди приносять мені яблука» — довірливо відповідає дівчинка. А за кілька секунд це яблуко посеред вогників свічок лягає до ніг бронзової дівчинки з колосками – пам’ятника усім дітям, які загинули в роки Голодомору. «У цей день вони чекають на тебе».

Завантажити відеоролик у високій якості можна за посиланням.

«Твоє вікно цього дня не залишиться порожнім» – такою є головна ідея цього відеоролика.

Загальнонаціональну традицію ставити запалену свічу у вікні своїх осель на знак ушанування виморених голодною смертю ініціював історик, політолог, дослідник Голодомору Джеймс Мейс. Джеймс Мейс переїхав жити в Україну, де зокрема написав: «Я ж хочу запропонувати лише акт національної пам’яті, доступний кожному: визначити час, коли кожен член цієї нації, де майже кожна родина втратила когось із близьких, запалить у своєму вікні свічку в пам’ять про померлих».

Завантажити відеоролик «Запали свічку пам'яті» у високій якості можна за посиланням.

Вшанування пам’яті жертв Голодомору – це справа честі усіх українців: і цивільних, і тих, хто несе бойову службу в небі, на морі і на суші, захищаючи наші домівки від агресора. Саме тому 23 листопада о 16.00 в окопах і штабах, на кораблях і винищувачах українські військові долучаються до загальнонаціональної акції «Запали свічку пам'яті». Бо армія і народ – єдині.

Завантажити відеоролик у високій якості можна за посиланням.

У кремлівській в'язниці, шкільному класі, в лікарняній палаті, на футбольному полі, у майстерні взуття чи за кермом автівки – де би ти не був 23 листопада о 16:00 – вшануй запаленою свічкою пам’яті тих, кого убив Голодомор 1932–1933 років. 

Завантажити відеоролик у високій якості можна за посиланням.

Як пояснює автор ідеї і сценарист відеороботи «Де б ти не був» Омелян Ощудляк: «Важливо підтримувати традицію пам'яті і тому основне завдання цього ролика – показати модель поведінки, як кожен може долучитися до вшанування пам’яті жертв Голодомору. Ми хочемо, щоб люди подумали: «О, до речі, а ми ж теж так можемо робити!».У відео задіяні всі роди військ, включно із авіацією, морським флотом (сцени знімалися в Одесі на українському фрегаті «Гетьман Сагайдачний»). Також у зйомках був задіяний Президентський полк. У багатьох масових сценах знімалися військові, які проходили підготовку на Яворівському полігоні, ветерани АТО. Також у ролику можна побачити відомого психолога і військового капелана Андрія Зелінського.

Рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

Український інститут національної пам’яті як центральний орган виконавчої влади з реалізації державної політики відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу просить телеканали у зв’язку з цією скорботною датою внести відповідні зміни до програми телепередач: скасувати трансляцію комедійних, еротичних фільмів, гумористичних передач, розмістити на екрані палаючу свічку, оголосити о 16.00 хвилину мовчання.