Співробітники УІНП взяли в участь у фестивалях на Черкащині та Донеччині. 

Співробітники УІНП взяли в участь у фестивалях на Черкащині та Донеччині. 

Співробітники Українського інституту національної пам'яті взяли в участь у фестивалях "Холодний Яр" на Черкащині та "З країни в Україну" на Донеччині.

2-4 та 9-11 липня відбулося два тури фестивалю «З країни в Україну», які охопили міста Слов’янськ, Краматорськ, Бахмут, Дружківку, Добропілля, Мирноград. У цих турах узяли участь співробітники УІНП Олена Охрімочук, Тетяна Бойко, Богдан Галайко, Ігор Кочергін, а також Наталя Позняк-Хоменко, Станіслав Дуб та представник Архіву національної пам’яті Євген Янкевич.

В рамках фестивалю відбулися жваві дискусії з приводу розвінчування міфів Другої світової війни та імперських міфів про те, що освоєння і розвиток Степової України почався лише в другій половині XVIII століття. Також гості фестивалю послухали лекції про індустріалізацію Донбасу та генезу населених пунктів Південного Сходу України, побували на презентаціях книг «Пам’ять роду» та «Волонтери: сила небайдужих», ознайомилися з поняттям політики національної пам’яті та роботою Інституту, дізналися, як можна знайти в архівах інформацію про своїх репресованих родичів. Особливий інтерес викликав проєкт «Броня та крила трьох стихій: Українське військо в небі, на землі та на морі» та можливість власними руками створити паперову модель військової техніки періоду Української революції 1917 –1921 рр.

«Такі фестивалі вуличного формату, які передбачають безпосереднє спілкування з простими людьми, які часто перебувають в полоні радянських міфів чи нав’язаних стереотипів, дуже цікаві і корисні, оскільки дозволяють, як то кажуть, «виміряти температуру на місцевості». Дуже часто після лекцій люди підходили і продовжувалася розмова віч-на-віч, коли з нами ділилися сокровенним, трагічними сторінками своєї власної родинної історії – про Голодомор, про репресії. Навіть кілька таких розмов – це посіяні зерна, які, крок за кроком, змінюють нас і світ навколо. Особливо це стосується дітей, яких було дуже багато, які цікавляться історією і своїм минулим», - говорить Наталя Позняк-Хоменко.

Також відбулися зустрічі з місцевими активістами, краєзнавцями, екскурсії до Музею історії міста Краматорська, Дружківського історико-художнього музею та Музею спротиву українського Донбасу окупаційним режимам «Дружківська катівня», відвідали відкриття виставки «Нью-Йорк – Іловайськ: вибір» в Донецькому обласному краєзнавчому музеї, ближче поспілкувалися з місцевими активістами, волонтерами та краєзнавцями, а також представниками 59-ї ОМПБр імені генерала Якова Гандзюка і громадської організації «Бахмут Український».

Водночас 2-4 липня в Суботові на Черкащині співробітники УІНП взяли участь у Фестивалі нескореної нації «Холодний Яр». Зокрема, в рамках фестивалю на гутірковій галявині відбулася дискусія «Чи могли б ми виграти війну в 2014?», яку модерував співробітник УІНП, учасник бойових дій Роман Кулик. Співробітниця УІНП Наталка Позняк-Хоменко на гутірковій галявині презентувала книгу про волонтерський рух «Волонтери: сила небайдужих».

Також на фестивалі презентували банерну виставку «Холодний Яр — земля вільних» — спільний виставковий проєкт УІНП та національного культурно-історичного заповідника «Чигирин», яка розповідає про роль Холодного Яру як особливого місця в історії становлення української державності. Козаччина, Гайдамаччина, Коліївщина та Холодноярської організація, рух опору в часи ІІ Світової війни у Холодному Яру, представлені на стендах виставки, доводять безперервність традицій боротьби за волю та незалежність в Холодноярському краї, надихають сьогоднішніх захисників України. Презентували виставку заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак та завідуючий філіалом «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» Богдан Легоняк.

Фото: УІНП та Черкаська ОДА