Стартував інформаційний марафон про громадянський спротив окупації Донбасу

Стартував інформаційний марафон про громадянський спротив окупації Донбасу

У Києві покажуть 10 відеоісторій свідків громадянського спротиву Донбасу російській окупації 5 років тому.

5 березня розпочався інформаційний марафон, під час якого свої історії розповідають свідки, які чинили спротив окупації навесні 2014 року і стали героями українського Донбасу.

Саме 5 березня 2014 року у Донецьку відбувся один із перших мирних мітингів за єдину Україну: «10000 сміливих за 45 мільйонів єдиних». Протягом весни 2014 року на Донбасі відбулося ще багато мітингів, однак 5-го березня він був найчисельнішим і, на жаль, останнім мирним. Вже 13-го березня 2014 р. було вбито громадського активіста, учасника «Революції Гідності» Дмитра Чернявського.

«Російська пропаганда зараз активно поширює міф, що окупація Криму, окупація Донецької і Луганської областей відбувалася без жодного спротиву, тому що населення цих регіонів прагнуло возз’єднатися з Росією, бо є частиною «русского міра». Очевидно, що цей міф небезпечний, бо служить  виправданням російської агресії перед росіянами, українцями і перед цілим світом», - пояснив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Він також додав, що Інститут зібрав свідчення людей, які постраждали від російської агресії в Криму. Ці історії послугували матеріалом для книги «Люди сірої зони. Свідки російської анексії Криму», яка була видана українською та завдяки Міністерству інформаційної політики і англійською мовами. Голова висловив переконання, що ця книга стане не лише історичним матеріалом, адже свідчення незабаром можна буде використати в міжнародних трибуналах, щоб засудити Росію за воєнні злочини на території України.

«Переконаний, що таку саму роботу ми маємо провести спільно з вихідцями з Донбасу стосовно громадянського спротиву, який мав місце на Донбасі», - сказав Володимир В’ятрович.

Інформаційний марафон про громадянський спротив Донбасу російській окупації складається з 10 документальних відеороликів спогадів та роздумів учасників подій весни 2014 року в Донецьку. В них зафільмовано той потужний сміливий громадянський спротив, який чинили місцеві активісти - донеччани. Вже за декілька місяців ця мирна боротьба переросла в чисельні проукраїнські мітинги та акції громадянського спротиву, релігійний та культурний спротив, формування волонтерського, партизанського рухів та руху добровольців.

Також в рамках медіа марафону 13 червня 2019 року презентують повнометражну документальну стрічку «Маріуполь – український форпост». Вона розповідатиме про події весни і початку літа 2014 року в Маріуполі. Фінальна точка цього фільму – перше успішне звільнення міста в історії цієї війни 13 червня 2014 року.

 

Відеороботи «Громадянський спротив Донбасу» розповідають про видатні, але часто маловідомі події як для сучасної історії Донеччини та Луганщини, так і всієї сучасної української історії.

Переглянути 5 відеороликів можна за  посиланням: https://bit.ly/2HaepGZ