Студентам НУБіП презентували книжку «Люди «сірої зони»

У Національному університеті біоресурсів і природокористування України відбулася презентація книжки про російську агресію в Криму – «Люди «сірої зони» за участі авторок – співробітниці Українського інституту національної пам'яті Олени Халімон та журналістки Анни Андрієвської.

Завітали на зустріч студенти, викладачі та співробітники Університету.

«Завдяки запрошeнню в Національний університет біоресурсів і природокористування, вдалося прeзeнтувати книгу тим, кому вона, власнe, і присвячeна - нашим нащадкам, наступному поколінню, якому в майбутньому тeж довeдeться вибудовувати стосунки з РФ. Судячи з настроїв студeнтів і їхніх питань, їм цікава тeма Криму і вони хочуть знати більшe, ніж бачать по тeлeвізору та в інтeрнeті. Я сподіваюсь, книга «Люди «сірої зони» допоможe їм у цьому. Знати правду про російську анeксію Криму молодому поколінню українців надзвичайно важливо, щоб крeмлівська брeхня про «взялі Крим бєз єдіного вистрєла» нe вкорінювалась у мeнтальності наступних поколінь», – переконана Анна Андрієвська.

Ініціаторами зустрічі стали доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП Олександр Севастьянов, декан гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП Василь Шинкарук та заступниця декана Світлана Харченко.

Олена Халімон зазначила: «Важливо зараз записувати свідків анексії Криму, бо люди поступово забувають про ті події, а частина з них свідомо намагається «витиснути» зі свідомості травматичні деталі, що сталися 5 років тому. Оскільки люди боялися виходити на вулицю, заповнену чужинцям, привезеними з Росії, боялися обговорювати з сусідами події, боялися потрапити до катівень ФСБ чи рук «кримської самооборони». Ми показуємо через свідчення очевидців атмосферу суцільного жаху і терору, що панувала під час анексії Криму Російської федерацією. Сподіваємося, що ці свідчення згодом стануть доказовою базою у міжнародних судах і здійснення воєнного злочину країною окупантом – Росією буде доведено».

Довідково

«Люди «сірої зони» – це перша книга, у якій свідчать жертви окупації та люди, які не маючи владних повноважень, виступили проти дій російської армії. Для них «приєднання» півострова до Росії стало початком життя в «сірій зоні» – території, де не діють закони цивілізованого світу.

Книга створена за підтримки Українського інституту національної пам'яті.

У проекті авторів Анни Андрієвської та Олени Халімон йдеться про ту частину історії «кримської весни», яку замовчує або навмисно спотворює російська пропаганда. Понад півсотні оповідей спростовують міфи про те, що анексія півострова була безкровна і що «кримчани не намагалися чинити опір, а добровільно вибрали Росію». У книгу увійшли і свідчення нинішніх в'язнів Кремля – Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Володимира Балуха.

Завантажити україномовну версію книжки «Люди «сірої зони» можна за посиланням.
 

Фото Аліни Карбан