У День пам'яті захисників України презентуємо продовження проєкту про загиблих захисниць

29 серпня Україна вшановує пам'ять захисників і захисниць, які з 2014 року віддали свої життя, відстоюючи її суверенітет і територіальну цілісність у сучасній російсько-українській війні. У цей пам'ятний день презентуємо продовження проєкту відеоісторій загиблих захисниць.

Проєкт створює Жіночий ветеранський рух за підтримки Українського інституту національної пам'яті. Невдовзі ми оприлюднимо спогади про Олесю Бакланову, Катерину Носкову та Клавдію Ситник.

Вихід серій планується 23, 30 вересня та 7 жовтня цього року. Стежте за офіційними сторінками організацій у соціальних мережах.

Усього від 2014 року на війні загинуло 20 хоробрих захисниць.

Минулого року у проєкті прозвучали історії: Ярослави Никоненко (https://bit.ly/3sXCTsZ), Наталії Хоружої (https://bit.ly/3DthXyT), Яни Червоної (https://bit.ly/38pGO8q), Сабіни Галицької (https://bit.ly/3kCoC0X), Ірини Шевченко (https://bit.ly/2Wy8ghR). Усі відео також можна переглянути на ютуб-каналі УІНП: https://bit.ly/3jpkli4.

Пам'ятаймо їх та всіх захисників, які віддали життя, щоб ми могли жити у незалежній країні та вільному суспільстві. Їхня самопожертва недаремна, поки ми продовжуємо докладати зусиль, щоб зберігати і будувати нашу незалежну державу. Вони живі, поки ми пам'ятаємо.

Героям слава!

Нагадаємо, що День пам'яті захисників України встановлений Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію. 29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості, і ворожі збройні сили впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових. Таке віроломне вбивство кваліфікується міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Смертельний для наших захисників «зелений коридор» пролягав через поля з соняшниками. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха.