У Харкові стартував триденний семінар з історії ХХ ст.

У Харкові стартував триденний семінар з історії ХХ ст.

30 вересня у Харкові стартував триденний семінар «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди».

Заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак у своїй доповіді окреслив основні виклики перед державною політикою національної пам’яті:

«Сьогодні ми переосмислюємо штампи національного наративу, зокрема своєрідне захоплення віктимністю, стоїмо на шляху подолання комплексу жертви в оцінках минулого. Ми говоримо про нашу історію як історію боротьби, а не історію поразок. У цьому контексті показовою є пам’ять про Голодомор. Впродовж десятиліть формувався наратив трагедії Голодомору. Однак на Голодомор варто дивитись не лише на трагедію. де були голодні смерті, а й як на злочин. На злочин проти людяності, на злочин геноциду. І саме з цієї позиції аналізувати його. З такої позиції важливими є не лише страждання жертви, але й мотиви злочинців, їх імена, механізми вчинення злочину. А з іншого боку спротив, стратегії вживання, прояви людяності. І уроки, які ми черпаємо із цієї сторінки минулого».

Завідувачка сектору координації роботи територіальних органів Олена Охрімчук ознайомила учасників заходу з основними напрямами роботи Інституту. Керівниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Марія Тахтаулова детальніше зупинилась на планах роботи в регіональному розрізі. Також поділилася досвідом проведення декомунізації топонімічного простору у Харкові.

Український інститут національної пам’яті з спільно з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді запропонують, протягом семінару, для керівників гуртків історичного краєзнавства, завідувачів військово- історичними музеями у закладах освіти організаторів позашкільної освіти туристсько-краєзнавчого напряму Харківщини, Луганщини та Полтавщини обговорити низку актуальних питань з історії України.