У Києві презентували документальну стрічку “Вогнехреща”

У Києві презентували документальну стрічку “Вогнехреща”

20 січня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбулася прем’єра документального фільму “Вогнехреща” про події на вулиці Михайла Грушевського під час Революції Гідності. 

Протягом 45 хвилин стрічка, побудована на свідченнях учасників цих подій, розповідає про те, як почалося силове протистояння, хто й чому брав у ньому участь. Творці фільму використали матеріали Національного музею Революції Гідності та проєкту “Майдан: усна історія” Українського інституту національної пам’яті. 

“Фільм справляє враження надзвичайної візуальної потужності. Він допомагає згадати, що разом ми – сильніші. Тут дуже добре підібрано правдиві кадри подій на Майдані. Завдяки мовцям удалося зазирнути у структуру Майдану, побачити його анатомію. Дякую, що надали для Архіву усної історії свої свідчення. Цей фільм хочеться побачити ще. Сподіваюся, що він стане початком певного проєкту”, – наголосив голова УІНП Антон Дробович.

Модерувала захід історикиня, кураторка усноісторичних проєктів Українського інституту національної пам'яті, координаторка проєкту “Майдан: усна історія“ та режисерка фільму “Вогнехреща” Тетяна Ковтунович, яка зазначила: “Ці записи робилися в 2014 році, тепер уже ми таких історій не записали б. Тоді люди всім своїм єством транслювали відчуття, які вони переживали на Грушевського, на Майдані. Герої фільму – вільні у своїй оповіді, запитання, які ми їм ставили, були тільки допоміжним фактором. Я хотіла якомога краще показати своїх оповідачів, адже, коли з ними один раз пережив цю історію, вона стає частиною тебе".

Після перегляду відбулося обговорення стрічки, в якому взяли участь голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, причетні до створення фільму командир загону першої допомоги Національного комітету Червоного Хреста України Тарас Логінов, психологиня та психотерапевтка Галина Циганенко, учителька Ганна Гречанюк, громадський діяч та юрист Андрій Бондаренко, режисер монтажу Ярослав Коробка. На заході виступили також історикиня з Польщі Аліна Добошевська й журналіст та фотохудожник, голова громадської організації “Нескорений Майдан – 18.02” Олександр Тимошенко

Режисер монтажу Ярослав Коробка розповів, що робота над фільмом була для нього доволі складною: “То була дуже емоційна робота, щоразу, коли передивляєшся ці кадри, постійно переживаєш і розумієш, що фільм не може просто лежати на полиці, такі файли мають перейти наступним поколінням”.

Своїми враженнями поділився і директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло: “Фільм дивишся на одному подиху. Я вражений, як на основі таких складних матеріалів удалося створити динамічний сюжет".

Робота над стрічкою тривала рік, було опрацьовано понад 200 відеозаписів усних свідчень про події на вулиці Грушевського, що в Києві. Автори фільму мають намір продовжити роботу над наступними документальними фільмами з  цієї серії.

За матеріалами Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану