У Києві стартувала фотодокументальна виставка «Визволення? Окупація!» про агресію тоталітарних режимів

У Києві стартувала фотодокументальна виставка «Визволення? Окупація!» про агресію тоталітарних режимів

25 вересня у Києва на Контрактовій площі відкрилась вулична фотодокументальна виставка «Визволення? Окупація!».

Основна ідея експозиції – це спроба нагадати суспільству про те, що «українське питання» російська федерація вирішує подібно до Радянського Союзу, бо сутність тоталітарних режимів – рашизму і комунізму однакова. Наслідками дій цих режимів як у 1939–1941 роках, так і в 2014 та 2022 роках стали окупація українських територій, обмеження громадянських свобод і прав людей, курс на нівелювання нашої культури, мови, історії, врешті – вбивство значної кількості національно свідомих українців.

«Зло залишається злом, і агресія є агресією, попри усілякі красиві слова чи терміни, якими злочинець чи агресор прикривається. Росія впродовж усієї своєї імперської історії свої вторгнення й анексії прикривала брехнею про «визволення» чи надання «братерської допомоги». Але за цими словами приховувались вбивства, руйнування, депортації та геноциди. І про ось цю ціну слів обіцянок московських режимів, якого б вони не були кольору, ми повинні повсякчас і самі пам'ятати, і нагадувати про це світу. Виставка «Визволення? Окупація!» і є таким нагадуванням про суть імперської політики Росії й способи її маскування в минулому і сьогодні», – вважає Володимир Тиліщак, заступник голови УІНП.

На 20 виставкових банерах представлено архівні документи про вторгнення, анексію та репресії українців комуністичним режимом на території Волині, Галичини, Північної Буковини і Бессарабії у 1939–1941 роках, свідчення про сучасні намагання Росії анексувати українські землі, злочини армії рашистів на тимчасово окупованих територіях, а також роль пропаганди та освіти у розмиванні національної ідентичності та насаджуванні окупаційного режиму.

«Головне завдання, яке ставили собі автори виставки – це ще раз наголосити на подібності комуністичного тоталітарного режиму і рашизму у ставленні до України й українців. Через порівняння фактів з історії окупації західних українських земель, Північної Буковини та Бессарабії у 1939-1941 роках і свідчень про дії рашистів на тимчасово окупованих територіях останнього десятиліття показати, що якими б шляхетними намірами не виправдовувалась радянсько-російська окупація, в реальності все закінчується обмеження громадянських свобод, розмиванням національної ідентичності, терором щодо населення, репресіями та вбивствами. Ми не військові, тому наше поле бою - розповідати правдиву історію України, факти, які раніше ретельно приховувались і замовчувались тоталітарним режимом або зараз перекручуються російською машиною пропаганди, включаються в освітній процес і масово поширюються в усьому світі», – розповіла Світлана Старовойт, в.о. директорка Архіву УІНП.

На відкритті виставки виступили заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак, Герой України, учасник російсько-української війни Володимир Жемчугов, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, заступниця генерального директора з наукової роботи Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тетяна Шептицька, в.о. директора Архіву Світлана Старовойт.

Відкриття відвідали представники Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву, Центрального державного історичного архіву (м. Київ), Державного архіву Київської області, Державного архіву м. Києва, галузевих державних архівів Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства юстиції України у сфері виконання кримінальних покарань та пробації, Державної установи «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України», Музею шістдесятництва та Національного музею Голодомору-геноциду, Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля та Технічного університету «Метінвестполітехніка».

Авторами виставки є перший директор ГДА УІНП Ігор Кулик та заступниця директора Світлана Старовойт.

Ознайомитись із виставкою можна до 22 жовтня.