У Києві відбувся семінар для членів регіональних комісій з реабілітації

7 грудня 2019 року Український інститут національної пам’яті провів у Києві семінар для членів регіональних комісій з реабілітації та представників Інституту в регіонах. 

Семінар стосувався особливостей реалізації Закону України «Про реабілітацію жертв комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та процесу реабілітації за оновленим законодавством. 

Захід зібрав близько 40 учасників із областей істориків, краєзнавців, працівників обласних державних адміністрацій, фахівців, що працюють у регіональних комісіях з реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1921 років. Метою заходу стало поліпшення комунікації між учасниками процесу реабілітації, роз’яснення норм нового Закону «Про реабілітацію жертв комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та інших питань роботи регіональних комісій з реабілітації. 

Під час семінару свої доповіді учасника представили голови Національної комісії з реабілітації, кандидат історичних наук та старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Роман Подкур та член Комісії, відомий громадський діяч та дисидент Йосип Зісельс. 

Роман Подкур описав результати роботи Комісії з моменту її створення 18 липня 2019 року, досягнення та проблематику діяльність, описав слухачам основні нюанси процесу реабілітації. 

Двома останніми сегментами семінару стала панель «Практика застосування законодавства з реабілітації» та «питання-відповіді». На них співробітники Інституту Сергій Рябенко та Роман Кулик презентували роз’яснення та рекомендації Українського інституту національної пам’яті щодо реалізації норм Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», проаналізували всі нюанси нового законодавства та особливості взаємодії Національної комісії з реабілітації та регіональних комісій.