У Ніжині відкрито меморіальну дошку на честь Захисника України Станіслава Прощенка

У Ніжині відкрито меморіальну дошку на честь Захисника України Станіслава Прощенка

Українці починають меморіалізацію Героїв сучасної війни, яку розв’язала росія. Відтак, 11 квітня у Ніжині урочисто відкрито меморіальну дошку на честь воїна російсько-української війни Станіслава Прощенка, який загинув 1 березня у бою з окупантами в селі Дорогинка на Прилуччині.

Символічно, що її встановили в 47-й день його народження на вулиці, котра раніше мала назву московська, а 11 березня рішенням сесії Ніжинської міської ради перейменована на честь Героя.

У відкритті меморіальної дошки також взяли участь і представники Українського інституту національної пам’яті, ГО «Українська Ініціатива», делегація Ічнянської громади на чолі з першим заступником міського голови Ярославом Животягою та завідуючим сектору молоді та спорту міської ради Євгеном Зіничем, з якими Станіслав Прощенко та його ГО «Патріот» тривалий час тісно співпрацювали і дружили.

Заупокійну літію за загиблим Героєм та освячення меморіальної дошки провели священики усіх християнських конфесій Ніжина, крім УПЦ московського патріархату.

Під час меморіального мітингу Сергій Смага, Олександр Шалай, Микола Баргамін, Анатолій Сліпак, Максим Вертюк та інші виступаючі відзначили високі людські якості українського патріота, його активну громадянську позицію з усіх сфер життя України й рідного міста, під час Революції Гідності, майстерність та героїзм у збройному захисті Батьківщини в 2014-2015 роках та сучасного відкритого вторгнення російського агресора.

«Він мислив стратегічно. Наскільки легко й конструктивно Українському інституту національної пам’яті було співпрацювати, організовувати та проводити спільні заходи з Станіславом Прощенком та його громадською організацією на «полях» ідеологічного фронту за Україну та проти російського імперіалізму: декомунізація, дерусифікація, деміфологізація історії, становлення єдиної помісної Української православної церкви, вшанування героїв минулого й сучасності нашої Вітчизни. Він не мав ілюзій щодо вторгнення рф в Україну, прикладав всі сили у справі патріотичного виховання молоді та всього суспільства на боротьбу з ворогом», — наголосив Сергій Бутко, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті.

«Навіть після своєї фізичної смерті Станіслав продовжує боротися з навіки проклятим «русскім міром». За життя він прагнув домогтися перейменування в Ніжині вулиці московської, пропонував різні варіанти. І тепер ця вулиця, на якій розташовано магазин «Автостандарт», власником якого був Станіслав, названа на його честь», — підкреслив Юрій Косенко, голова правління ГО «Українська Ініціатива».

Меморіальний захід на честь славетного героя Станіслава Прощенка, проведений у час війни з російським агресором, почався і завершився виконанням Гімну України, значна частина його учасників, як і модератор, були у воєнній формі та зі зброєю.

Ініціаторами та організаторами заходу виступили ГО «Ніжинська міськрайонна спілка ветеранів АТО «Патріот», Ніжинська рота охорони ЗСУ, бойові побратими героя, друзі, соратники, однодумці. Їм сприяли Ніжинська міська рада, Ічнянська міська рада, ГО «Українська ініціатива».

Сергій Черняков

Довідково

ПРОЩЕНКО Станіслав Іванович

Стисла біографічна довідка

Народився 11 квітня 1975 року в селі Талалаївка Ніжинського району Чернігівської області.

У дитячі роки разом із матір’ю переїхав у Ніжин, де отримав середню освіту.

Військову строкову службу проходив в Києві з 1993 по 1994 роки.

Підприємець з 1998 року. Здійснював торгівлю на ринках та у власному магазині у місті Ніжин.

У 1999 році одружився з Наталією Федорівною Прощенко. У 1999 році народилася донька Ангеліна.

Грудень 2013 — лютий 2014 років —активний учасник Революції Гідності.

Доброволець в АТО з 10.05.2014 року в складі 41-го батальйону територіальної оборони (Чернігів-2), служив заступником командира стрілецького взводу. Брав участь у боях під Дебальцевим, Єнакієвим, Старогнатівкою, Білою Кам’янкою Донецької області. Демобілізований у червні 2015 року.

Нагороджений Лицарським хрестом Добровольця.

В 2016 році народився син Марко.

У 2017 році став одним із засновників Громадської організації «Ніжинська міськрайонна спілка ветеранів АТО «Патріот», заступник голови правління.

Волонтер. Особисто та в команді постачав обладнання та матеріали для 95-ї Аеромобільної бригади та інших частин ЗСУ. Опікувався Ніжинським дитячим будинком. Брав активну участь у діяльності місцевої влади з допомоги ветеранам та сім’ям загиблих.

Ініціатор та організатор активних заходів із сприяння переходу до Православної церкви України кількох релігійних громад. Його зусиллями зареєстровані громади ПЦУ сіл Оленівка, Припутні, Талалаївка, Крути. Успішним досвідом Станіслава цікавилися інші релігійні громади України.

25 лютого 2022 року, з початком активної фази війни з РФ, біля Ніжина взяв участь у бою з агресором у складі Ніжинської роти охорони ЗСУ, яка діяла разом із ічнянськими добровольцями. Тоді ворог втратив дві одиниці бронетехніки з особовим складом, а сам Станіслав отримав перше поранення.

В наступні дні під час нападу на російську бронеколону знищив та взяв у полон кількох ворогів. Продовжуючи нести втрати, агресор відмовився рухатися на Київ дорогою через Ніжин. Героїзм Станіслава та інших захисників врятував місто від окупації та російського панування.

1 березня Станіслав Прощенко був смертельно поранений у ході операції по знищенню бронетехніки агресора в селі Дорогинка Ічнянської громади Прилуцького району Чернігівської області.

Похований у місті Ніжині.