У Полтаві відкрили меморіальну дошку учаснику бою під Крутами

Нещодавно у Полтаві відкрили пам’ятну дошку учаснику бою під Крутами, історику церкви, публіцисту, поету, діячу УАПЦ Демидові Бурку.

На відкритті ініціатор встановлення дошки, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар наголосив: «Бій під Крутами – це не поразка. Настав час відійти від чужинецького дискурсу. Це була перемога українських добровольців, українського духу. Тоді патріотична молодь зупинила російсько-більшовицьких окупантів  на підступах до Києва на кілька днів, що дало змогу здобути дипломатичне визнання молодої Української держави від країн Четвертного союзу». 

Окрім того, Олег Пустовгар зауважив, що відкриття дошки – перший крок до створення у Полтаві символічного простору, присвяченого Героям Крут.  Зараз встановлені особи 12-ти звитяжців, чиє життя пов’язане з Полтавщиною, серед них і Демид Бурко. 

Заступник директора Державного архіву Полтавської області, історик Тарас Пустовіт розповів присутнім про першого дослідника біографії Демида Бурка – полтавського літератора і краєзнавця Петра Ротача. Відомості Демида Бурка Петро Ротач збирав по краплині, передусім листуючись із діячами української еміграції в Німеччині. Вони були опубліковані вперше у часописі «Полтавські єпархіальні відомості»  у 1997 році. 

«У цьому храмі, настоятелем якого Демид Бурко був у 1941-1943 роках, тоді лунала українська мова», – зазначив Тарас Пустовіт.

Дошку було виготовлено за кошти небайдужої громади Полтавщини: воїнів АТО/ООС, парафіян, депутатів обласної ради та ін. 

Після відкриття дошки настоятель храму Олександр Дедюхін відслужив молебень. Почесну варту біля дошки несли активісти ГО  «Сокіл», одягнені у форму армії УНР. Завершилися урочистості спільним виконанням Гімну України.  

Організатори заходу: Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, ГО «Сокіл», Свято-Миколаївська громада ПЦУ, Полтавська обласна і міська ради та Полтавське міське товариство «Просвіта» ім.Т.Шевченка.

Довідково

Демид Бурко (Бурко-Корецький) народився 29 серпня 1894 року у селі Пирогів на Вінниччині. Церковний і громадський діяч, історик церкви, літератор. Делегат І Всеукраїнського військового з’їзду (1917). Референт інформаційного бюро Секретаріату військових справ Центральної Ради. Свідок проголошення Четвертого Універсалу. Учасник бою під Крутами у складі 1-ї Української військової школи ім. Богдана Хмельницького. Після захоплення Києва московськими окупантами 8 лютого 1918 року повернувся на Поділля. З осені 1918 року – студент історичного факультету Українського Кам’янець-Подільського університету. Паралельно відвідував вечірній богословський курс. З травня 1920 року  – в Армії УНP, воював у складі Волинської дивізії. Після поразки Перших визвольних змагань опинився в Польщі. Влітку 1921 року намагався таємно повернутися в Україну, але на кордоні його заарештували і віддали до суду. Одержав 5 років ув’язнення, але потрапив під амністію і через рік вийшов на волю. Продовжив навчання в Кам’янець-Подільському університеті. Працював викладачем української мови і літератури у семирічних школах. У 1931 році через репресії залишив педагогічну працю, служив у кооперації. У 1935 році Демида Бурка знову заарештували, але він утік і жив нелегально. Працював бухгалтером-ревізором у кооперативній артілі інвалідів. 

Восени 1943 року у потоці біженців Демид Бурко потрапив до Німеччини, де в перші повоєнні роки очолював Миколаївську парафію у таборах для неповерненців. З 1973 року – член Ради митрополії УАПЦ. Протопресвітер. Активний співробітник журналу «Рідна Церква», де з 1954 року публікував серію статей-спогадів «З книги буття Української Церкви». Автор спогадів про визначних діячів УАПЦ (серед них митрополити В. Липківський, М. Борецький). Завершальним етапом релігійно-церковної публіцистики Демида Бурка стала книга «Українська Автокефальна Православна церква – вічне джерело життя» (1988, Бавнд-Брук, США).

Помер на 94 році, похований на Штутгартському цвинтарі.

Текст та фотографії: Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті