У Запорізькій області минув семінар з деколонізації для службовців територіальних громад

5 грудня на звернення Запорізької обласної військової адміністрації Український інститут національної пам’яті провів семінар щодо актуальних питань деколонізації. До нього долучилися 80 державних службовців районних військових адміністрацій, посадовців органів місцевого самоврядування регіону.

Олена Охрімчук представила презентацію про деокупацію свідомості як ментальний спротив російській агресії і розкрила зміст основних положень Посібника Інституту для органів місцевого самоврядування та виконавчої влади щодо виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Марія Тахтаулова на конкретних прикладах показала, як совєтський тоталітарніший режим використовував, а рашистський продовжує використовувати топонімію для знищення ідентичності українців, просування власних історичних міфів і виправдання агресії.

«Запоріжжя передусім асоціюється як край козацький. Але чимало його мешканців брали участь у національно-визвольній боротьбі ХХ століття. Закликаємо громади називати вулиці та площі на честь тих, хто боровся за Україну і був за те несправедливо репресований або віддав життя. Це буде і належним вшануванням пам’яті борців за незалежність, і популяризацією серед широкого загалу знань про минуле свого краю та його справжніх героїв», – зауважила Леся Бондарук, розкриваючи тему про регіональні акценти у назвах топонімів.

Виступ Сергія Бутка був присвячений стратегії очищення від російських імперських маркерів меморіального простору, а доповідь секретаря Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті, директора меморіально-пошукового центру «Доля» Святослава Шеремети містила важливі методичні рекомендації органам місцевого самоврядування щодо ексгумації та переміщення з публічного простору поховань, які є маркерами комуністичного тоталітарного режиму.