УІНП із Харківським ЛітМузеєм розвінчують імперські міфи (ВІДЕО)

У спільному проєкті Українського інституту національної пам’яті та Харківського ЛітМузею «Деконструкція імперських міфів на матеріалах ранньомодерної історії України» знавці теми діляться дослідженнями української історії 16-18 століть.

Як в цей історичний період ідентифікували себе наші предки? В яких кордонах жили? Хто представляв українську еліту? Чи існувала і в яких формах  пам’ять про Київську Русь? Як сприймалося «возз'єднання з Московією»? Якими були в цю добу політичні та міжкультурні зв’язки з Європою? Ці запитання підіймаються у циклі лекцій.

«Ми розпочали важливий і потрібний проєкт. Цикл лекцій з історії, філософії та культури ранньомодерної доби України має на меті переосмислити сформовані імперською і радянською пропагандою стереотипні уявлення про цей період. Ми хочемо донести до широкого загалу, що ранньомодерний період – це той час, коли Україна мала високу урбаністичну культуру, про яку пересічному українцю відомо не так багато. У цьому нам допоможуть філософи та історики, мистецтво- та літературознавці. Вони розкажуть про кордони, символи, імена, протистояння і пам'ять», – говорить начальниця північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Марія Тахтаулова.

Участь у проєкті взяли:

  • Кирило Галушко, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАНУ, координатор громадського проєкту «Likбез. Історичний фронт» з лекцією про перехід від Русі до України у назві країни та від русинів до українців в самоназві.

  • Вахтанг Кебуладзе, доктор філософських наук, професор кафедри теоретичної і практичної філософії філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка з лекцією про межі, границі в культурі та їхнє співвідношення з кордонами між державами, зокрема на прикладі України та Росії.

  • Володимир Єрмоленко, філософ, письменник, журналіст, доктор політичних студій (Франція), кандидат філософських наук (Україна) з лекцією про Україну та межі Європи.

  • Ігор Ісіченко, архієпископ, професор, доктор філологічних наук з лекцією про культурні кордони України на основі аналізу мови, писемності, літератури.

  • Володимир Маслійчук, доктор історичних наук, викладач Українського Католицького Університету, Національного університету «Києво-Могилянська академія», дослідник історії Слобідської України з лекцією про кордони Слобожанщини.

  • В’ячеслав Шуліка, художник-реставратор, живописець, іконописець, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри реставрації станкового та монументального живопису Харківської державної академії дизайну і мистецтв з лекцією про слобожанську ікону.

Лекції також опубліковані на YouTube-каналі Українського інституту національної пам'яті. 

Проєкт продовжуватиметься. Нові лекції заплановані на липень-серпень 2020 року, тож стежте за оновленнями.