УІНП презентував свій перший мальопис на фестивалі поп-культури Comic Con Ukraine

УІНП презентував свій перший мальопис на фестивалі поп-культури Comic Con Ukraine

У суботу, 4 вересня, відбулась презентація першого мальопису Українського інституту національної пам'яті "Оборона Замостя. Легенда про лопату" на фестивалі популярної культури Comic Con Ukraine.

Презентація відбулась в межах комікс-зони фестивалю за участі авторів мальопису, співробітників УІНП - Володимира Поліщука та Ігоря Чорного.

"Героїчні сторінки Української революції мало "відмальовані" в маскультурі. Тому виникла ідея створити мальопис про оборону Замостя, сторіччя якої ми відзначали минулого року. В тій битві українські та польські війська в спільному союзі розгромили більшовиків. Минуло сто років, а ворог у нас лишається не змінним. Про це потрібно пам'ятати. Про це потрібно розповідати. Зокрема таким зручним форматом, як мальопис", - зазначив Володимир Поліщук.

Також він зауважив, що "Оборона Замостя. Легенда про лопату" стане першим мальописом із серії "Слава Героям", яка охопить ключові битви українців за свою державність на початку XX століття. Наразі на стадії сценарної розробки перебуває мальопис про Кримський похід під проводом полковника Петра Болбочана.

"Мальописи - це зручний формат медіа, яке може популяризувати історію серед молоді. Така практика широко застосовується в інших країнах світу. У свій час, історія Капітана Америки змотивувала йти на фронти Другої світової куди більше американців, ніж всі гутірки та агітки американських армійських рекрутерів. Польща випустила комікс про свого легендарного героя - Вітольда Пілецьки. Україна, яка має власну дуже динамічну комікс-індустрію, заслуговує на відображення своїх героїв в мальописах", - розповів Ігор Чорний.

Також він додав, що наразі на стадії сценарного опрацювання є ідея графічного роману присвяченого повстанню в сталінському концтаборі "Степлаг", відомому, як Кенгірське повстання.

Наклад коміксу, як і всі матеріали Інституту безкоштовно розповсюджуватимуться серед закладів освіти, культури, військових частин, тощо. Як отримати матеріали УІНП: https://cutt.ly/qWYlWpV

Також найближчим часом з`явиться електронний варіант мальопису на сайті Інституту. 

Фото: УІНП