УІНП проводить у регіонах семінари для держслужбовців щодо національної памʼяті

Такі семінари вже відбулися на Харківщині та Херсонщині.

16 червня 2023 року Український інститут національної памʼяті за підтримки Управління культури Херсонської міської ради  провів семінар «Актуальні питання відновлення і збереження національної пам’яті в Херсоні» для державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Під час семінару заступник голови УІНП Володимир Тиліщак звернув увагу на питання деколонізації публічного простору та ухвалену для цього законодавчу базу.

Керівник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк розповів про російську колоніальну політику щодо Півдня України. За його словами, Росія реалізовувала на цих теренах кілька колоніальних проєктів – спершу це була концепція «Нової Греції», згодом – «Новоросії». Сучасні російські окупанти використовують колоніальні наративи минулого у своїй політиці щодо окупованих територій.

Детально про деколонізаційне законодавство, а також інструментарій, розроблений Українським інститутом національної пам’яті, учасникам семінару розповіли начальниця північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова й начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Олена Охрімчук.

Аналіз використання історії сучасною російською пропагандою представив співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков.

21 червня Український інститут національної пам’яті спільно Харківською обласною військовою адміністрацією й Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки провели семінар «Політика пам’яті як чинник національної безпеки» для державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, бібліотекарів, освітян деокупованих територій Харківської області.

Зі вступним словом до учасників звернувся директор Департаменту культури й туризму Харківської ОВА Едуард Павленко та заступник голови Інституту Володимир Тиліщак.

Доктора політичних наук, професор Галина Куц розповіла, як, використовуючи і змінюючи топоніміку, комуністичний режим впливав на свідомість людей.

Олена Охрімчук і Марія Тахтаулова ознайомили учасників із засадничими принципами формування політики національної пам’яті, законодавством у сфері меморіалізації, інформаційними продуктами Інституту.

Співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков розповів, як через дидактичну історію та систему освіти загалом Росія системно привласнювала українські здобутки та історію.