Український інститут національної пам'яті на KyivBookFest: деколонізація та літературне осмислення війни

Український інститут національної пам'яті на KyivBookFest: деколонізація та літературне осмислення війни

Цьогоріч Український інститут національної пам'яті взяв активну участь у KyivBookFest, провівши дві важливі події, що стали майданчиками для обговорення гострих тем сучасності.

6 вересня відбулася панельна дискусія «Війна ідей та наративів: деколонізація простору». Учасники обговорювали питання деколонізації, впливу російської імперіалістичної ідеології на український простір та важливості переосмислення історичних наративів.Серед спікерів були: голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, в.о. директора Українського інституту книги Олександра Коваль, професорка Національної академії СБУ Орисія Демська та співзасновниця ГО «Історична платформа» (проєкт «Стріткод») Інна Крупник. Модераторка – Тетяна Петренко.

Організатор панелі: Український інститут книги.

7 вересня відбулася презентація книги «Без ротації». Ця книжка досліджує тему війни на Донбасі та її вплив на українську ідентичність через долі вихідців із цього краю, які в 2014-15 роках стали на захист України і досі воюють за її суверенітет. Спікер – один із героїв книги Віталій Применко із ДУК «Правий сектор» (нині – 67-а ОМБр ДУК), модераторка – Наталка Позняк-Хоменко.

За словами Наталки Позняк-Хоменко, презентація викликала значний інтерес: «Взагалі, тема війни і її відображення в літературі – одна з топових тем нашого часу. Це відчувалося на KyivBookFest на кожному кроці. Через війну ми нарешті звільняємося від російського впливу, переосмислюємо наше місце в історії, переоцінюємо наше минуле і формуємо своє бачення майбутнього. Тому був такий інтерес до книжки "Без ротації", до фейків, які десять років тому ширила російська пропаганда. Ця книжка – не лише про фейки, але й про наш український Донбас, про людей, які понад десять років захищають свій дім і всю Україну. Розмова вийшла дуже щирою, бо на презентації було багато людей, яким це боліло: з Криму, Донбасу та інших тимчасово окупованих територій. Тому всі були на одній хвилі».

Ці дві події продемонстрували важливість осмислення війни та її відображення в літературі, а також нагадали про необхідність деколонізації культурного та інформаційного простору України.