Український інститут національної пам’яті презентує фільм про головні здобутки за останні 5 років (Відео)

Український інститут національної пам’яті презентує фільм про головні здобутки за останні 5 років (Відео)

Політика національної пам'яті є важливим інструментом самоідентифікації та консолідації суспільства, повернення власної історії та власних маркерів національної ідентичності. Своєрідний підсумок п’ятирічної діяльності Українського інституту національної пам’яті підбиває новий фільм, створений спільно зі студією Young & Hungry production

Серед головних досягнень Інституту – запущені процеси декомунізації та реабілітації жертв комуністичного тоталітарного режиму. Відкритий доступ до архівів КГБ та інших радянських спецслужб. Поширення правди про Голодомор як злочин геноциду, усвідомлення цієї трагедії не з позиції жертви, а як досвіду виживання та проявів людяності в нелюдяних умовах. Український погляд на події Української революції 1917-1921 років та Другої світової війни. А ще - майбутній Музей Революції Гідності та інші способи збереження пам’яті про Майдан та сучасну російсько-українську війну; популяризація історії України без брому і нафталіну і ще багато інших моментів, які роблять українську історію сильною зброєю в сучасній інформаційній війні. 

“Протягом п’яти років ми послідовно реалізовуємо державну політику, повертаючи українцям пам'ять про минуле, повертаючи  їхню власну історію, вільну від брехні та комуністичної пропаганди, наші власні наративи. Повертаємо власних героїв і власне бачення тих чи інших історичних подій, показуємо це не через призму зрад і поразок, а через призму боротьби та перемог. Через реальні історії людей. Показуємо, що історія може бути цікавою і сучасною, що тут є місце для дискусій і переосмислення минулого. Такою є наша місія. Цей фільм - лише частина тієї величезної роботи, яку провадить у цьому напрямку Український інститут національної пам’яті”, - зазначила перший заступник Голови Інституту Аліна Шпак.

Упродовж 2015-2019 років Український інститут національної пам’яті працював (і продовжує працювати) над спростуванням ключових міфів щодо української історії.  Серед головних акцентів - виведення розуміння участі України у Другій світовій війні із суто радянського у світовий контекст, відмова від радянського кліше “Велика вітчизняна війна” і акцент на Другій світовій війні, яка для України почалася 17 вересня 1939 року. На державному рівні встановлено відзначення Дня пам’яті та примирення 8 травня.  

У часи війни на Донбасі Інститутом запущено процес реабілітації борців за українську незалежність у ХХ ст. Відтепер і вони, і сучасні воїни мають спільне свято: день захисників України 14 жовтня. На свято Покрови, українського козацтва, армії УНР, УПА та ЗСУ.

У фільмі результати роботи Українського інституту національної пам’яті подані через призму окремих людських доль, які стають уособленням загальних історичних процесів. 

“Нам було важливо наблизити усіх зацікавлених до реальних результатів того, що було зроблено за 5 років. І робити ми це намагалися через окремі історії. Через історію Івана Мирона, який увійшов в історію як перший реабілітований за оновленим законодавством, проте ніколи б не розповідав про себе сам. Історію сестер Мильченко, які самотужки вирішили розповісти про долю понад ста жертв репресій 30-их років у рідному селі на Полтавщині і їм це вдалося. І багато інших моментів, які стосуються історії минулого, і сучасної історії. І якщо своєю діяльністю Інституту національної пам’яті вдається повертати втрачену правду про окремих людей, цілі родини, населені пункти, заохочувати пізнавати своє минуле, - це те, за що варто боротися і далі”, - говорить автор фільму Омелян Ощудляк.

Фільм складається із кількох тематичних блоків. Частину з них Інститут презентував глядачам раніше.

Автор сценарію: Омелян Ощудляк

Режисери: Юрій Данкевич, Омелян Ощудляк

Оператор-постановник: Юрій Данкевич

Студія: Young&Hungry Production

Авторський колектив та Інститут висловлює подяку за допомогу у створенні фільму: Ярині Ясиневич, Оксані Полтавець, Ярині Чорногуз, Івану Копичу, Володимиру Бірчаку, Світлані та Валентині Мильченко, Ользі Сало, Олексію Скрильнику.

Нагадаємо, що Український інститут національної пам'яті надає вільний доступ до всіх своїх проєктів. Наша принципова позиція - задля зручності аудиторії усі матеріали викладати також в електронних форматах на офіційному сайті  https://uinp.gov.ua/

Завантажити ролик можна за посиланням