В музеї "Дружківська катівня" відкрилася виставка “Донбас переPROчитання образу”

В музеї "Дружківська катівня" відкрилася виставка “Донбас переPROчитання образу”

У музеї спротиву українського Донбасу окупаційним режимам "Дружківська катівня", до 5-річчя звільнення міст сходу України, відкрили виставку Українського інституту національної пам'яті "Донбас переPROчитання образу".

Відкриття виставки відбулося під час відкриття музею-катівні. Приміщення музею було збудовано у  1892 році. Свого часу тут були царська жандармерія, потім НКВС, німецьке гестапо, у 2014 році катівня бойовиків. Тут свого часу перебували відомі українські дисиденти Олекса Тихий і Микола Руденко в очікуванні свого суду у 1980-ті. Символічно те, що виставка містить матеріали про українських дисидентів, які були розміщені в стінах катівні не тільки цих відомих дисидентів а й героїв вже сучасної російсько-української війни.

Нагадаємо, що виставка спростовує російські і радянські міфи про особливий статус Донбасу як окремого антиукраїнського регіону. Вона є спробою деконструювання негативного медійного образу краю, створеного російською пропагандою та актуалізованого в українському суспільстві в умовах війни Росії проти України.

Контент виставки містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Держархіву Донецької області, що публікуються вперше.

Цього року Україна відзначає 5-річчя звільнення міст сходу України. 5 липня 2014 року ЗСУ звільнили Слов'янськ і Краматорськ, розблокувавши гору Карачун, яка розташована між цими містами, і де протягом всієї окупації цього місця українські військові утримували свої позиції.
Гасло цьогорічної інформаційної кампанії – «Вертаємо своє!». Український інститут національної пам’яті підготував інформаційну соціальну рекламу. В основу білбордів, сітілайтів та метролайтів лягла робота харківського художника Нікіти Тітова. Дизайн розробила студія графічного дизайну WARTA.

У якості для друку та поширення матеріали можна завантажити за посиланням.

Для соціальних мереж можна завантажити тут.

Детальну програму заходів до вшанування річниці можна переглянути тут.

Переглянути матеріали виставки можна тут.