В Острозі презентували документальну інсталяцію "Під саркофагом" присвячену трагедії на Чорнобильській АЕС

В Острозі презентували документальну інсталяцію "Під саркофагом" присвячену трагедії на Чорнобильській АЕС

До 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС в Острозькому замку на Рівненщині відбулась презентація документальної інсталяції "Під саркофагом".

Документальна інсталяція "Під саркофагом" — історичний та мистецький проєкт, що представляє наслідки використання "мирного" атому в умовах тоталітаризму. Вперше інсталяція була продемонстрована у Києві у 2016 році.

Виставка в Острозькому замку доповнена відео та аудіо контентом, документами та експонатами з фондів заповідника. Основний лейтмотив виставки – "коріння ядерної катастрофи у Чорнобилі у системі управління країною". На інсталяції демонструється, що ще до 26 квітня 1986 року відбулося 5 аварій, 29 зупинок та 63 відмовлення обладнання на ЧАЕС.

"Дуже важливо знати та осмислювати Чорнобильську трагедію не лише для того, щоб засвоїти уроки минулого, але й щоб побудувати майбутнє, в якому замість Зони відчуження буде простір відродження. Місце, де будуть здійснюватись великі наукові відкриття, постануть найкращі інженерні споруди, куди діячі культури з усього світу зможуть приїздити, щоб творити великі шедеври. Для цього потрібно не лише пам'ятати, а планувати сценарії майбутнього та діяти вже сьогодні. Ця виставка, що поєднала в собі науковий та мистецький підхід, є одним зі способів осмислення цього минулого заради кращого майбутнього", — зауважив під час відкриття виставки голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Організаторами виставки стали Український інститут національної пам'яті, Архів Служби безпеки України, Центр вивчення визвольного руху та Державний історико-культурний заповідник міста Острог. Відвідати експозицію можна з дотриманням карантинних умов з вівторка (27.04) по неділю (02.05.) з 9:30 до 16:30.

Фото: Острозький замок - Державний історико-культурний заповідник м. Острог